Slovenija
109 ogledov

"Nikoli ne veš, kdaj se boš v podobnem položaju znašel sam"

Zlatko Horvat Nino Verdnik
Mariborski podjetnik je obubožanemu paru ponudil brezplačno prebivališče in službo.

Sredi septembra je v slovenski javnosti odmeval še en primer hude finančne in osebne stiske, v kateri se je znašel par srednjih let, ki si je bil zaradi izrazitega pomanjkanja prisiljen zatočišče poiskati v šotoru sredi Pohorja.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Težek položaj, v katerem sta se znašla, je takrat opazil tudi mariborski podjetnik Zlatko Horvat, ki je nemudoma priskočil na pomoč in jima za pol leta ponudil brezplačno prebivališče ter tudi možnost zaposlitve.

O primeru ga je obvestil prijatelj

"Sredi septembra me je poklical prijatelj in me vprašal, ali imamo morda kakšno stanovanje prosto," razlaga Horvat, ki v okolici Maribora tudi sicer v najem daje stanovanja. "Takrat smo imeli vsa stanovanja sicer zasedena, a ko mi je povedal za zgodbo o paru, ki se je znašel v tolikšni stiski, da si je zatočišče moral poiskati kar sredi gozda, sem mu dejal, da je nekaj pa le treba storiti. Konec koncev se je bližala jesen z dežjem in nizkimi temperaturami," pojasnjuje. "Na hitro smo se nato odločili izprazniti in preurediti prostore, ki so sicer namenjeni osebju našega podjetja; s prijateljem pa sva se dogovorila, da par naslednji dan tudi skupaj preselimo."

Poleg strehe nad glavo ponudil službo

"Ko pa sem drugi dan prispel na dogovorjeno mesto, me je presenetil kup novinarjev in ljudi, ki so mi čestitali," se v smehu spominja Horvat, ki pravi, da nikakor ni pričakoval tolikšnega medijskega "pompa", saj se mu je pomoč takrat zdela edina prava poteza. Ker ga je izjemno presenetila tudi pozitivnost in veselje do dela, ki ga je pokazal par, se jima je Horvat odločil ponuditi tudi službo – njemu v mehanični delavnici, gospa pa, kot pravi, zdaj občasno pomaga pri delu okrog hiše in gostišča, ki ga imajo v lasti. Par bo nadaljnjih šest mesecev tako imel zagotovljeno brezplačno prebivališče in bo oproščen plačila vseh stroškov.

Horvat o tem, kaj bo sledilo, še ne razmišlja. "Po preteku tega obdobja bomo spet skupaj pregledali situacijo – tudi če bosta želela še naprej ostati, ne vidim nobene težave, morda se bomo dogovorili le za kakšno simbolično najemnino."

Kljub izjemnemu dejanju ostaja skromen

Kot še pravi podjetnik, svojega dejanja nikakor ne bi mogel označiti kot junaško. "Nikoli ne veš, kdaj se boš v podobnem položaju znašel sam in potreboval pomoč oziroma kogarkoli, ki bi ti podal roko," meni in dodaja, da tudi denarna pomoč ni vse. "Velikokrat so človeku v stiski potrebni predvsem topla beseda, pogovor in opora, ki mu jo ponudiš." Z njim se strinja njegova partnerica Mojca Oprešnik, ki ga popolnoma podpira in pravi, da je dobrodelnost povsem vsakdanja sestavina partnerjevega življenja. Podjetnik je namreč tudi v preteklosti velikokrat organiziral podobne akcije – na lastno pobudo je denimo začel zbiranje donacij za pomoč žrtvam cunamija v Aziji, vsake božične praznike pa z družino in poslovnimi partnerji pripravijo tudi obdarovanje otrok, katerih starši si težje privoščijo darila. "Ko začutiš hvaležnost v očeh nekoga, ki si mu pomagal, predvsem otrok, se ti orosijo oči. In na koncu, ko potegneš črto pod dejanji, ki si jih storil v življenju, ugotoviš, da so le takšna dejanja tista, ki resnično štejejo in nekaj pomenijo," sklene Horvat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.