Slovenija
22 ogledov

Nikoli več slabe banke

Spilimbergo, Kranjec Žurnal24 main
Nasvet IMF. “Banke je treba sanirati, a poskrbite, da jih ne bo treba nikoli več – prodajte jih.”

“Če Slovenija izvede vse reforme, bi to moralo biti dovolj za pomiritev trgov.” Tako je vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (International Monetary Fund; IMF) za Slovenijo Antonio Spilimbergo odgovoril na vprašanje, ali bo Slovenija morala zaprositi za pomoč.

Glede reševanja bančnega sistema se Spilimbergo ni postavil na stran vlade (ta predlaga državno družbo za upravljanje slabih terjatev) ali Banke Slovenije, ki meni, da je boljša rešitev dokapitalizacija bank. Opozoril je, da je treba zagotoviti, da se kaj takega ne ponovi. Najlaže tako, da banke po sanaciji prodamo. Izpostavil je tudi potrebo po privatizaciji drugih podjetij, “ne toliko za znižanje dolga, ampak da bodo učinkovitejša”.

Odločanje o zakonu o slabi banki so poslanci prestavili na danes, saj je koalicija tik pred sejo vložila nove amandmaje. “Zakon se je od obravnave na odboru do danes trikrat v celoti spremenil. To je absurdno,” je opozoril Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije. Spomnimo, vse člene razen štirih so poslanci koalicije popravili že na četrtkovi seji matičnega odbora.

Po novem Banka Slovenije tudi ne bo več imela neizvršnega direktorja, saj si ga ne želi. “Ne čutimo, da bi lahko kaj pripomogli k upravljanju slabih terjatev, mi teh izkušenj nimamo,” je odločitev pojasnil guverner Marko Kranjec. Minister za finance Janez Šušteršič verjame, da bo ljudi z izkušnjami našel, posebno ker zakon omogoča posebne dogovore glede nagrajevanja vodilnih.

Vladne načrte za ustanovitev državnega holdinga lahko (začasno) prepreči državni svet, ki bo jutri odločal o odložilnem vetu. Medtem se sicer zbirajo tudi podpisi za razpis referenduma.

Komentarjev 1
  • franke 10:06 10.december 2012.

    PRI SLABI BANKI NE GRE ZA DRUGO KOT ZA POLNJENJE ŽE POLNIH ŽEPOV. SAJ NISMO TAKO BUTASTI KOT MISLIJO!