Slovenija
63 ogledov

"Nima duševnih motenj, preveč je spil"

Sojenje Branku Mačku Gregor Katič
Sposobnost Branka Mačka, povzročitelja nesreče na avtocesti pri Arji vasi, v kateri so umrle tri mlade osebe, je bila takrat bistveno zmanjšana izključno zaradi velike količine alkohola in ne duševnih motenj, je ugotovil psihiatrični izvedenec Gorazd Mravlje.

V mnenju, ki ga je na današnji obravnavi prebrala predsednica sodnega senata Marjana Topolovec Dolinšek, Mravlje prav tako ugotavlja, da ima Maček osebnostne motnje, je anksiozen in depresiven, vendar nima takšne bolezni, da se ne bi mogel zavedati svojega ravnanja.

"Izvedenec Ciglarič je pristranski"

Sodišče je prejelo tudi dopolnjeno izvedensko mnenje izvedenca cestno-prometne stroke Iztoka Ciglariča, vendar tega mnenja sodnica ni prebrala, saj se Mačkov zagovornik Damir Ivančič s tem ni strinjal. Ivančič je namreč podvomil v nepristranskost Ciglariča, ker poslovno večkrat sodeluje z Družbo za avtoceste RS.

Poleg tega Ivančič Ciglariču očita, da se v ničemer ni opredelil do idejne ureditve križišča v Arji vasi in ostalih križišč po državi. Prav tako Ciglarič po mnenju Ivančiča ni odgovoril na vprašanje, ali je križišče v Arji vasi skladno z zahtevami prometne varnosti. V svojem poročilu je Ciglarič sicer priznal, da en prometni znak v križišču v Arji vasi ni postavljen v skladu s prometno zakonodajo.

Zato je Ivančič predlagal postavitev drugega izvedenca cestno-prometne stroke iz tujine, vendar je senat njegov predlog zavrnil kot neutemeljen. Po oceni senata je namreč mnenje Ciglariča jasno in popolno, s tem pa se strinja tudi tožilec Ivan Žaberl.

Komentarjev 4
  • bojovi 11:36 25.maj 2012.

    Pa zmeraj trobijo po TV-ju NE PIJ ALKOHOLA IN VOZI. Ampak enim res se ne da nič dopovedat, samo zaradi tega bi mu dal 5 let na dobu + za vsako osebo 20 let. pa se vidimo čež (še zaporno ...prikaži več kazen bi povišal na maksimalno 50 let), se pravi vidimo se čez 50 let kot je maksimalno mogoče. Verjemite nikoli več nebi sedel za volan pijan.

  • Lavdan 07:03 25.maj 2012.

    Po petnajstih letih se bo streznil in prišel k pameti.

  • sprehajalec 21:31 24.maj 2012.

    Tole je vredno mehiške nadaljevanke oziroma kako sistem sam sebe futra na primerih, ki jim je kos. Kaj bolj kompleksnega je pa že out. Vedno sem trdil, da slovenski pravosodni sistem seže do pijančkov za volanom. Dajte ljudje, ...prikaži več naj vas enkrat nehajo imeti za norca. Primer, ki se bi v normalni državi končal v dveh dneh, se tukaj vleče tri leta. Sedaj bodo pa merili robnike pri darsu. Pa na koncu bo slovenija fasala tožbo od Mačka. Beda vseh bed. Kao humana družba, socialna služba zatajila itd.