Slovenija
28 ogledov

Nima nobenega podjetja

Koprska škofija, ki jo vodi škof Metod Pirih, se s takšnim poslovanjem kot marib Žurnal24 main
Škofija Koper. Certifikate vložili v Zvona, zato delijo usodo delničarjev.

Koper. "Gospodarstva koprske škofije se ne da primerjati s tistim iz mariborske. Naša škofija nima nobenega podjetja in se vzdržuje iz darov vernikov," pojasnjuje Božo Rustja, tiskovni predstavnik Škofije Koper, ki smo ga glede na finančni polom mariborske nadškofije povprašali, ali je koprska škofija s tem kakorkoli povezana in kakšno je stanje v njej.

 

Zaradi mene lahko Kraševec v Mariboru kupi javno hišo, moje vere to ne bo omajalo.
Božo Rustja za TV Slovenija

Kot pravi, so hvaležni vsem vernikom, ker s svojimi darovi vzdržujejo duhovnike, cerkve in druge cerkvene ustanove. "Številni duhovniki se trudijo, da bi s skromnimi sredstvi odgovorno ravnali in jih gospodarno upravljali," poudarja Rustja.

 

Vlagali v dobri veri
Škofija Koper nima deležev v gospodarskih družbah razen v katoliškem tedniku Družina. "Imamo pa certifikate, ki so bili namenjeni skladu za vzdrževanje zlasti Malega semenišča in Škofijske gimnazije Vipava, in smo jih vložili v oba Zvona. Te so prispevali v glavnem duhovniki in drugi ljudje, povezani s Cerkvijo, v najboljši veri, da bodo pomagali plemeniti stvari. Usoda teh certifikatov je enaka usodi drugih 60 tisoč malih delničarjev, ki so vlagali v sklada," sklene Rustja.

Delež le v Družini
Družina. V založniško-časopisni družbi, ki med drugim izdaja katoliški tednik Družina in verske knjige, ima Škofija Koper največji, 33-odstotni delež. Družbeniki so še nadškofiji Ljubljana in Maribor ter škofije Celje, Novo mesto in Murska Sobota.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.