Slovenija
24 ogledov

Nimajo niti za osnovna živila

Število prosilcev za hrano se je od lani povečalo za 20 odstotkov. (Foto: Nik Ro Žurnal24 main
Rdeči križ. Prosilcev vse več, zaloge kopnijo.

Število prosilcev pomoči sodeč po navedbah območnih združenj Rdečega križa (RK) še vedno raste. Pohajajo jim tudi zaloge hrane. “Razmere se ne umirjajo,” pravi Fani Mikš iz RK Škofja Loka.

Prehranski paketi

Pomoč. Tri tisoč petsto prebivalcev Kranja, Tržiča in Škofje Loke je trenutno odvisnih od pomoči RK.

V OZ RK Kranj trenutno pomoč prejema 750 družin oziroma okoli 1.850 ljudi. Letos so razdelili 2.360 prehranskih paketov, štiri tone pralnega praška, 46 ton hrane iz intervencijskih zalog in 1,6 tone krompirja.

V Škofji Loki imajo trenutno 950 prejemnikov. Razdelili so več kot tri tone hrane. V Tržiču je prejemnikov okrog 700.

Pridejo lačni
“V zadnjem času k nam pogosto pridejo lačni. Preprosto nam povedo, da nimajo denarja niti za osnovna živila,” stanje v Škofji Loki podoživlja Mikševa.

“Letos smo razdelili okrog tri tisoč kilogramov hrane več kot lani, predvsem moke, riža in testenin,” ocenjuje. Več hrane so razdelili tudi v Kranju in Tržiču, in sicer za 20 odstotkov več v primerjavi z lani, ugotavlja Boštjan Terbovc.

Pohajajo zaloge
Trbovca skrbi, ker zaloge v Tržiču pohajajo, pri čemer upa na dogovor z občino za dokup iz lastnih sredstev.

Čeprav so poleti nekaj hrane dokupili sami, zaloge kopnijo tudi v Škofji Loki, kjer je Mikševa hkrati zaskrbljena, ker je med prosilci vse več upokojencev.

Podobno so zaloge z lastnimi sredstvi in učenci nekaterih šol dopolnjevali v Kranju, pritisk na vse manjše količine pa naj bi omilili prehranski paketi, ki naj bi prispeli sredi meseca.

Radi bi obdarili otroke
Mikševa napoveduje, da bodo do konca leta v Škofji Loki eno delitev hrane zagotovo še imeli. Hkrati bi tamkajšnji RK rad v prazničnih dneh obdaril otroke prejemnikov, zaradi česar se je za pomoč že obrnil na podjetja.

Podobno bodo z otroki v mislih od 5. decembra zbirali igrače v Kranjski hiši in na fakulteti za organizacijske vede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.