Slovenija
53 ogledov

Nimajo za položnice

Ljudje se po pomoč zatečejo tik pred deložacijo ali izklopom elektrike. (Foto: B Žurnal24 main
Položnice. Rdeči križ nima toliko denarja kolikor je prošenj za pomoč.

Kranj. Število prosilcev za denarno pomoč za plačilo položnic se povečuje, opažajo na kranjskem Rdečem križu (RK). Največ je prošenj za plačilo elektrike in najemnin, dodajajo. Z ugotovitvami sovpadajo tudi podatki Domplana in komunale, pri katerih je dolg uporabnikov v zadnjem času občutno narasel.

Dolgovi
Komunala
. 300 tisoč evrov znaša dolg fizičnih oseb do komunale. V primerjavi s prejšnjimi leti je višji za 35 odstotkov. Najvišji posamični je 1.300 evrov.
Domplan. Konec lanskega leta je skupni dolg obveznosti za stanovanja znašal 1,2 milijona evrov; 17 odstotkov zamudnikov dolguje več kot tisoč evrov.
Elektro Gorenjska. Podatkov do zaključka redakcije nismo prejeli.

Za vse ni dovolj sredstev
Naša petčlanska komisija ima vedno več dela,” pravi predsednik Območnega združenja RK Marjan Gantar. Samo konec maja je obravnavala 14 prošenj v skupni vrednosti več kot dva tisoč evrov. Pomoč je lahko odobrila devetim, in sicer v skupni vrednosti nekaj več kot 500 evrov. “Razmišljamo, kaj ukreniti. Želimo pomagati, pa so zneski preprosto previsoki. Nimamo dovolj sredstev,” je nemočen Gantar. “Pogosto se k nam po pomoč zatečejo tik pred deložacijo ali izklopom elektrike,” dodaja.

Dolg vse bolj narašča
Dolg uporabnikov komunalnih storitev se je v primerjavi s preteklimi leti povečal za več kot tretjino, so povedali pri kranjski komunali. Povečale so se tudi zamude pri plačevanju. Podobno vse večji dolg ugotavljajo pri Domplanu. Najemniki stanovanj so konec lanskega leta dolgovali več kot milijon evrov. V roku sta poravnani približno dve tretjini položnic, kar je nekaj manj kot lani, ocenjujejo.

Dve izselitvi
Marjanu Gantarju z RK se zdi najbolj paradoksalno, da za pomoč pri plačilu položnic prosijo večinoma najemniki neprofitnih stanovanj; ta so v veliki meri v lasti občine. Tatjana Hudobivnik z oddelka za splošne zadeve pri mestni upravi sicer priznava, da sta bili letos že izdani dve sodbi za izselitev, ob tem pa vložene še tri tožbe, vendar poudarja, da gre za skrajen ukrep, ko najemniki ne pokažejo nobenega interesa, da bi se z dolgom soočili.

Želimo pomagati, pa so zneski preprosto previsoki. Nimamo dovolj sredstev.
Marjan Gantar, predsednik Območnega združenja Rdečega križa

Občina prisluhne
Ljudje zmotno menijo, da se jim ne bo nič zgodilo, če ne bodo dvignili pošte,” razloži in svetuje dejavno reševanje problema. Vsak najemnik ima denimo pravico do enkratne socialne pomoči, pa tudi do subvencije za neprofitno najemnino, če dokaže nizke prihodke. Tudi če zadeva pride na sodišče, so z dolžnikom pripravljeni skleniti poravnalno pogodbo v obliki večletnega obročnega odplačevanja dolga.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.