Slovenija
70 ogledov

"Nimam za kruh"

Nekdanji pek pekarne Orehek v stečaju Miče Trajanov si želi čimprejšnjega poplač Žurnal24 main
Stečajni dolgovi. Miču Trajanovu pekarna Orehek v stečaju že dve leti dolguje več kot 4.500 evrov.

"Pekarna Orehek je šla v stečaj konec avgusta 2008, od takrat pa sem prejel le 739 evrov iz jamstvenega sklada, ko sem se decembra 2008 prijavil na zavodu za zaposlovanje," razlaga nekdanji pek v pekarni Orehek Miče Trajanov in pravi: "Nimam niti za preživetje."

Pekarna Orehek v stečaju Trajanovu skupno dolguje za 4.636 evrov neizplačanih plač, regresa, odpravnine, solidarnostne pomoči in jubilejne nagrade, terjatve v tej višini pa mu je priznalo tudi sodišče. "Želim si, da bi dobil vsaj nekaj, če bi bilo mogoče tudi po obrokih, saj moram plačati položnice," dodaja Trajanov.

Na okrožnem sodišču v Kranju smo izvedeli, da stečajni postopki pekarne Orehek še niso zaključeni, po pojasnilih predsednika okrožnega sodišča Mihaela Kersnika pa je bil izdan že končni seznam preizkušenih terjatev, med katerimi je tudi Trajanova. Kot pojasnjuje stečajni upravitelj pekarne Orehek Grega Erman, stečajni postopek še ne bo kmalu zaključen, saj je treba najprej unovčiti vse premoženje: "Zaključka letos ne pričakujem. Stečajna masa zagotovo ne bo zadoščala za poplačilo vseh terjatev upnikov." Erman dodaja, da je bil v stečajnem postopku prodan le del premoženja, saj na dve javni zbiranji ponudb ni bilo odziva.

Tudi najemnik v stečaju
"Glavni prihodek v stečaju je bila najemnina za objekt, vendar se je tudi nad najemnikom – Pekarstvo Kepic – januarja začel stečajni postopek in je velik del najemnin ostal neplačan. Od iztržka od prodaje premoženja je odvisna višina poplačila upnikov. Glede na zdajšnje stanje bo iz kupnine za nepremičnino poplačan samo ločitveni upnik (hipoteka), to je banka, in še ta upnik samo delno," pojasnjuje Erman. "Del Trajanove terjatve je skladno z zakonodajo prednostna terjatev, ki se v stečajnem postopku poplača pred drugimi, vendar samo iz splošne stečajne mase."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.