Slovenija
7 ogledov

"Nimamo denarja"

Vladimir Rukavina mediaspeed
Vladimir Rukavina. Lent z EPK ne bo eksplodiral, če bo šlo tako naprej.

Se gospodarska kriza pozna pri pridobivanju sponzorjev za največji poletni festival v Sloveniji?
Veliki problemi so. Recesija se pozna vedno bolj. Nismo še na dnu. Letos prvič prosimo tudi posameznike, ki imajo Festival Lent radi, da donirajo kakšna sredstva.

Ali prodaja popotnih listov za festival z leti upada? Letos je cena 22 evrov.
Ne bi rekel, da upada. Nekje vsako leto je konstantno. Stroški pri nas iz leta v leto naraščajo, mi pa smo se odločili, da popotnih listov – že glede na socialno sliko – ne podražimo. Se pa morate strinjati, da 22 evrov za 600 prireditev ni veliko.

Kolikšen je letos proračun Festivala Lent?
Vedno je od dva do 2,5 milijona evrov. En del dobimo prek materialnih dobrin, finančni del, ki ga moramo plačati, pa je okoli 1,8 milijona evrov.

Kako pa je s financiranjem vašega festivala s strani Zavoda Maribor 2012?
Nekaj se nam je uspelo dogovoriti.

Koliko dobite?
Nimam še pogodbe. Dogovori gredo v neki normalni smeri. Bolj se pa bojim, kaj bo drugo leto, ko bomo evropska prestolnica kulture, ko bi moral Festival Lent eksplodirati. Če bo šlo to naprej tako, kot si predstavljajo, pač iz tega ne bo nič.

Torej je festival drugo leto pod vprašajem?
Ja, lahko se zgodi, da ga potem pač ne bo. Predstavljali smo si, da se bo lentovsko vzdušje preselilo na celo poletje. Imamo koncept in stike, projekt znamo izpeljati ... Nečesa pa nimamo – to je denar! Ni treba odkrivati tople vode. Samo povejo naj, da si želijo tak program, in če bo denar na voljo – mislim, da bi moral biti –, bomo mi to z lahkoto izpeljali. Bilo bi pa dobro to čim prej vedeti, da bi se lahko dogovorili s kakšnimi zvezdami svetovnega formata, ki so že leta vnaprej zabukirane.

Katere nastopajoče bi lahko obljubili?
Ne bi še o imenih.

Pa morda le kakšno – za pokušino?
V mislih smo imeli Vana Morrisona in druge.

Mnogi očitajo, da se nastopajoči na festivalu že nekaj let ponavljajo. Kako bi to komentirali?
Vam bomo dali statistiko nastopajočih. Od pet tisoč nastopajočih se morda pojavljajo štiri imena. Ne moremo govoriti, da je vedno isto. Mogoče se nekateri ponovijo na tri leta. Niti slučajno ni tako.

Še pred nekaj časa ste bili vršilec dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja Zavoda Maribor 2012. Kako gledate na zdajšnje dogajanje okoli Evropske prestolnice kulture (EPK)?
EPK mi je težko komentirati. Sam sem bil kot v. d. neka figura, ki nas je predstavljala v Bruslju. Nad drugim sem imel zvezane roke. Nisem odločal ne o programu ne o denarju. Denarja tudi nisem delil. Tega je v mojem času delil Aleš Novak in nihče drug. Niti enega evra nisem nikomur podelil ali odvzel! Ampak pustimo ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.