Slovenija
18 ogledov

Nismo govorili o kupcih in ceni za Mercator

Dušan Zorko Saša Despot
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je povedal, da vsebina pogovorov pri predsednici vlade Alenki Bratušek ni tekla o posameznih kupcih niti ne o prodajni ceni Mercatorjevih delnic.

Dušan Zorko je še pojasnil, da so na sestanku govorili o pismu malih delničarjev Pivovarne Laško predsednici vlade, dvigu davka na dodano vrednost in trošarin, procesih reprogramiranja posojil skupine Laško in procesih odprodaje naložb v lasti skupine, ki ne predstavljajo osnovne dejavnosti skupine.

Bratuškova je po četrtkovi seji vlade povedala, da je v času pogovorov o prodaji večinskega deleža Mercatorja sklicala sestanek s predsednikoma uprav Mercatorja in Pivovarne Laško. Dejala je, da sestanek z družbama, od katerih je odvisnih več 10.000 ljudi, še ne pomeni vmešavanja v postopek prodaje. Ponovila je, da se vlada ni vpletala v prodajo.

"Če mislite, da je, ko kot predsednica vlade pokličem gospodarsko družbo, ki zaposluje več kot 10.000 ljudi, na sestanek, da ugotovim, kakšno je stanje v tej družbi in kakšne so posledice za to družbo, vmešavanje v prodajo, je to absolutno vaše mnenje. In mogoče mi predlagate, da od vsega skupaj dvignem roke in pustim na cesti več kot 10.000 ljudi, boste mogoče vi tisti, ki boste te stvari urejali," je dejala novinarju TV Slovenija.

Bratuškova rekla, da ni nič prekrivala

"Nič nisem prikrivala. Ne vem, če sem vam dolžna sestanke vnaprej napovedati. Popolnoma nobene slabe vesti nimam. V prodajo Mercatorja se z eno besedico in z eno piko nisem vtikala," je po seji vlade pojasnila premierka.

Ponovila je, da njena vlada ne prodaja Mercatorja, ampak ga je "na mojo veliko žalost prodala ena druga vlada". "Zato sta na tistem sestanku (avgusta 2005 v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše, op.p.) morali sedeti dve veliki podjetji, ki sta na žalost danes tako povezani, da propad enega lahko pokoplje tudi drugega. Gre za več 10.000 delovnih mest," je dejala.

Za delnico 120 evrov

Konzorcij prodajalcev 53,12-odstotnega deleža Mercatorja - Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring Beograd, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding - je minuli petek z Agrokorjem podpisal pogodbo o prodaji. Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, kar skupno za ta delež pomeni 240 milijonov evrov.

Družbe iz skupine Laško, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, imajo v lasti skupno nekaj več kot 23-odstoten delež Mercatorja.

Komentarjev 3
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 20:12 21.junij 2013.

    Laže pizdun podkupljeni.Zoki drži Alenko za jajca,ta pa njih.Jankovič bo dobil veliko večod Hrvatov,ne mislim na delnice KER AGROKORJU LAHKO EDINO ZOKI POMAGA.Banke podpirajo Agrokor ker edino tako lahko dobijo svoj denar nazaj,seveda bodo prej olupili Slovenijo..Agrokor nima ...prikaži več niti ficka.Vsaki ki ima 1 euro v žepu ima več kot Ivica.

  • Šemefuky 15:01 21.junij 2013.

    Daj usrane direktorsko sedaj te je plagiatorka primla za jajca in že stokaš na zalogo. Kot, da ni jasno, da se je Zoki boy đupan srečal s kupcem Todoričem, vas prodajalce pa je njegova hlapčevka obdelala. Kako si lahko tako ...prikaži več usrane in lažeš narodu, kot, da bi vsi bedaki. Vas je plagiatorka poklicala, kako bi trgovkam plače zvišali, zaposlili še 1000 ljudi in kako bi jim regres povečali al kaj? Koga imate za norca lažnjivi kljukci in kleptomani?Gonite se v 3PM vsi skupaj.

  • ennanova 13:55 21.junij 2013.

    Začetek konca demokracijeZakaj prodati najboljšega soseda tajkunu?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1049-zacetek-konca-demokracije