Slovenija
25 ogledov

"Nismo več v komunizmu"

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Minister za finance Dušan Mramor, ki se je zaradi visokih honorarjev prav tako znašel pod drobnogledom, na natančne izračune svojih honorarjev še čaka.

"Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji, nismo več v komunizmu," pravi finančni minister Dušan Mramor, ki se je zaradi honorarjev, ki jih je prejemal ob plači, tudi sam znašel pod drobnogledom. Med letoma 1998 in 2006 naj bi Mramor na podlagi avtorskih oziroma podjemnih pogodb na ekonomski fakulteti, kjer je bil tudi zaposlen, zaslužil 400 tisoč evrov. Še 200 tisoč evrov naj bi zaslužil med letoma 2006 in 2014.

"Star način diskreditacije"

"O svojih številkah še ne morem ničesar reči, ker sem zaprosil, da se izračunajo. Če jim ne bo uspelo, bom moral jaz izračunati danes ponoči," pravi Mramor, ki je bil v tem času dve leti minister in šest let dekan Ekonomske fakultete. "To je že od nekdaj način, kako se poskuša diskreditirati nekoga, ki je na javnem položaju."

"Nisem pričakoval, da bom podatke potreboval"

Ob tem je dodal, da ne ve, ali sploh še ima vso dokumentacijo, saj so se določeni roki, do katerih je treba hraniti podatke, že iztekli. "Nisem pričakoval, da bom to sploh potreboval," je dejal Mramor in poudaril, da si je kot dekan ekonomske fakultete izjemno prizadeval za čim več projektov in programov poleg rednih, financiranih iz javnih sredstev, kar je fakulteti zagotovilo kakovost in mednarodne povezave ter tudi odlične rezultate.

"Delali smo popoldne, sobote in nedelje"

Tudi sam sistem se ministru ne zdi sporen. "Ta sistem je normalen, imajo ga tudi drugje," je poudaril Mramor. "Kolegi v Ameriki imajo petek zase in se lahko ves dan ukvarjajo s tržno dejavnostjo, mi smo pa pač delali popoldne, pa sobote in nedelje," je ponazoril.

Odstop ministrice za izobraževanje je tako po Mramorjevem mnenju napačen signal, kar je, kot je dejal, povedal tudi premierju Miru Cerarju. Ta sicer pojasnila Mramorja še pričakuje. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar medtem dvomi, da bi nekdo lahko dodatbno opravil tako količino dela, ne da bi ogrozil redno delo.

Predsednik KPK Boris Štefanec pa je medtem pojasnil, da dohodkov Dušana Mramorja še niso preverjali, da pa še pride na vrsto, vendar podatkov o honorarjih pred letom 2003 ni.

 

Komentarjev 21
  • BojanBojan 07:03 11.marec 2015.

    Ja, ja, Mramor...In ko si sklenil avtorsko pogodbo, je bil verjetno na eni strani vodja projekta Dušam Mramor, na drugi strani mize pa "raziskovalec" Dušan Mramor. In pogodba je bila sklenjena, a ne? Verjetne je še Mramor Mramorja ...prikaži več vprašal, če je postavka avtorske pogodbe dovolj visoka...in sta jo potem še malce zvišala, k ne de?!Čistuni....Isto, kot SSC...dekanja, ki sama s sabo podpisuje pogodbe in potrjuje višine honorarjev, "boratost" financ pri projektih itd...Res ste tapravi...

  • dragec 06:22 11.marec 2015.

    Z odgovorom je Mramor želel povedati, da na univerzah vsi, prav vsi profesorji koristijo možnost dodatnih zaslužkov in, da je to za njih popolnoma normalno.To pa da sočlani upravnih in nadzornih odborov, ja bog pomagaj......

  • Tupamaros 23:16 10.marec 2015.

    Mramor bolj pameten? Daj no, mogoče bolj prebrisan.