Slovenija
29 ogledov

Niso "frizirali" Haučeve plače

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Pošta Slovenije zavrača očitke, da naj bi strokovne službe naklepno "frizirale" plačo generalnega direktorja Aleša Hauca.

Haučeva plača naj bi bila namenoma izračunana tako, da je bila za generalnega direktorja ugodnejša, je v ponedeljek poročalo Delo, ki se sklicuje na objavljene dokumente v medijih. "Imeli so dva modela izračuna plače in odločili so se za tistega, ki ni bil v duhu tako imenovanega Lahovnikovega zakona, ki je za temeljni cilj imel omejitev dohodkov vodstev državnih družb. Še več: odločili so se za model, za katerega je direktor pravno-kadrovskega sektorja Pošte vedel, da ni skladen z računovodskimi standardi, kar je sporočil tudi Haucu," so med drugim zapisali v članku.

Težave z dikcijo člena
Na Pošti Slovenije naklepno "friziranje"  plače generalnega direktorja ostro zavračajo, kot tudi da naj bi Pošta nadzorni svet v prejšnji sestavi pri določitvi osnovne plače generalnega direktorja Aleša Hauca namerno zavajala. Sporočili so, da je pri določitvi osnovnega plačila generalnega direktorja strokovnim službam Pošte Slovenije največ težav povzročala dikcija 2. alineje 3. odstavka 4. člena zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti, ki ne daje jasnega odgovora na vprašanje, kako naj se izračuna osnovno plačilo.

Na Pošti Slovenije ostro zavračajo interpretacijo elektronskega sporočila na način, da so bili znotraj Pošte Slovenije zelo skrbno pripravljeni scenariji, kako celotno odgovornost prenesti na nadzorni svet. "Eno izmed temeljnih pravil zakona o gospodarskih družbah je, da nadzorni svet zastopa družbo proti članom uprave, v konkretnem primeru poslovodstvu. V to sodi tudi sklepanje pogodb o zaposlitvi. Zgolj to in nič več je poudarjeno v drugem delu elektronskega sporočila, ki je bilo poslano 21. maja 2010. Vse ostalo so špekulacije," pravijo na Pošti Slovenije.

Preučevali več variant
Ker ni bilo jasnega odgovora o izračunu osnovnega plačila, so strokovne službe proučevale več variant, o večih možnostih za pa so vseskozi obveščale poslovodstvo,  pojasnjujejo na Pošti. Elektronsko sporočilo, ki je bilo 21. maja 2010 poslano s strani direktorja kadrovsko-pravnega sektorja svetovalcu poslovodstva, to dejstvo samo potrjuje. "V navedenem sporočilu ni nikjer zapisano, da naj bi bil izračun nezakonit, kot to napačno navajajo posamezni mediji. Navedeno sporočilo vsebuje zgolj opozorilo direktorja kadrovsko-pravnega sektorja svetovalcu poslovodstva, ki je pripravljal navedene izračune, da naj pred dokončno odločitvijo o tem, kateri izračun je pravilen, preveri še določila slovenskih računovodskih standardov," še dodajajo v sporočilu za javnost.

Pravijo tudi, da so do priprave gradiva nadzornemu svetu na Pošti potekala še posvetovanja in poizvedovanja tako pri drugih gospodarskih družbah kot tudi pri zunanjih strokovnjakih in da je bil način izračuna osnovnega plačila generalnega direktorja pripravljen transparentno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.