Slovenija
124 ogledov

Niso ga mogli odstaviti, zdaj je Matej Narat sam odstopil

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Matej Narat se je odločil predčasno oditi z mesta predsednika uprave Save.

Kot je zapisal v izjavi, objavljeni na spletnih straneh Ljubljanske borze, je predsedniku nadzornega sveta Save Miranu Kraševcu danes poslal predlog za sporazumno prenehanje mandata. Temu je po Naratovih besedah botroval tudi namig največjih Savinih lastnikov, Kada in SDH.

Narat je ob tem poudaril, da ni šlo za najlažjo odločitev, saj so s sodelavkami in sodelavci v dobrih štirih letih in pol "z veliko truda uspeli izpeljati sanacijo oziroma implementacijo začrtane strategije takrat globoko prezadolžene, predimenzionirane in povsem nelikvidne skupine Sava". Ta proces so pripeljali do točke, ko bi lahko uspešno realizirali tudi proces preventivnega prestrukturiranja Save, ki bi odprla novo razvojno dimenzijo skupine, je prepričan.

Pol leta bojev z DUTB

(Foto: Iztok Golob) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
A s tem se ni strinjal Savin največji upnik, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je umaknil podporo preventivnemu prestrukturiranju. Naratov odstop je tako epilog pol leta trajajočega spopada med Savo, ki je od septembra v prisilni poravnavi, in DUTB. Ta se je še posebej zaostril z za zdaj neuspešnim poizkusom zasega delnic Save Turizma, turističnega dela skupine Sava. O zakonitosti te poteze trenutno odloča sodišče.Narat je v izjavi za javnost zapisal, da je bilo treba od takrat do danes nameniti "enormno količino energije in časa (ter tudi denarja) naporom za zaščito premoženja Save ter njenih lastnikov in enakopravni obravnavi vseh upnikov".

Sava odplačala 140 milijonov evrov

Še enkrat je spomnil, da je skupina Sava v štiri in polletnem obdobju bankam upnicam plačala približno 140 milijonov evrov glavnic in obresti. Prav tako je bila po njegovih besedah uspešno uresničena stroškovna racionalizacija, saj so stroške v družbi po njegovih besedah oklestili za približno dve tretjini. Ključno pa je po njegovem prepričanju, da glavna nosilka Savinega razvoja, Sava Turizem, deluje iz leta v leto bolje, in ob letošnji zelo uspešni turistični sezoni dosega rekordne rezultate.

Brez njega bo šlo vse skupaj hitreje

Narat je ob tem izrecno zapisal, da je njegovo odločitev dodatno podkrepilo sporočilo, ki ga je konec preteklega tedna "zaznal" na sestanku s širšima vodstvoma obeh največjih lastnikov, Kapitalske družbe (Kad) in Slovenskega državnega holdinga (SDH), da bi se prestrukturiranje Save v primeru njegovega umika lahko izvedlo hitreje in brez nadaljnjih zapletov.

"Verjamem, da bo moja odločitev olajšala dogovore vseh deležnikov glede Savine prihodnosti. Predvsem pa želim, da se bodo z mojim umikom lastniki ter upniki, razbremenjeni vsiljenih kadrovskih in drugih špekulacij, lažje posvetili vsebinskim izzivom prestrukturiranja Save," je sklenil izjavo za javnost.

Alojz Jamnik, Draško Veselinovič in Matej Narat, člani uprave NLB | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Narat se je v medijih pojavljal tudi zaradi njegove vloge v vodstvu NLB v času pred izbruhom finančne in gospodarske krize, prav tako pa se ga je pogosto izpostavljalo kot človeka iz ozadja, ki naj bi imel vpliv tudi pri imenovanjih v SDH in menjavah v DUTB. SDH je sicer zainteresiran za odkup terjatev DUTB do Save, saj velja državna naložba v tej družbi zaradi pomena Save Turizem za slovensko turistično ponudbo za pomembno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.