Slovenija
5 ogledov

Za Goršeta zmanjkalo policistov

Preiskava Branka Goršeta Saša Despot
Kadrovske težave. Pripornik zaradi pomanjkanja policistov ostal v zaporu. Sodniki ogorčeni.

Predsednik vrhovnega sodišča (VS) Branko Masleša pričakuje, da bodo šefi zaporov po državi vedno in brez izjeme zagotovili dovolj pravosodnih policistov, ki bodo priprte osebe na sodišče pripeljali, kadarkoli bo to potrebno.

V koprskem zaporu zjutraj namreč ni bilo na voljo dovolj pravosodnih policistov, da bi na sodišče v Ljubljano odpeljali in spremljali stečajnega upravitelja Braneta Goršeta. "V petek so me na poti domov iz koprskega pripora obvestili, da ne bodo mogli zagotoviti Goršetove navzočnosti na sodišču; menda zaradi kadrovskih težav. Ampak tega opravičila ne sprejmem," je ob tem pobesnela sodnica.

Hočejo zagotovilo

Pred dnevi so Goršeta namreč priprli in biva v priporu v Kopru, ker ga sumijo oškodovanja podjetja Hidro. Včeraj pa bi mu morali soditi, ker naj bi prav tako oškodoval podjetje HKS Sicura, v katerem je, tako kot v Hidru, vodil stečaj.

"Ta zaplet nas je presenetil, saj se ne bi smel zgoditi. Zagotavljanje navzočnosti obdolžencev v kazenskih postopkih je namreč eden od ključnih elementov za njihovo nemoteno in hitro vodenje. Zato v zvezi s tem od ministrstva za pravosodje in javno upravo (MPJU) pričakujemo ustrezno pojasnilo in zagotovitev, da se tovrstni primeri ne bodo več dogajali," so povedali na VS. Čeprav Gorše ni sam kriv za to, da ga na sodišče ni bilo, bo moral najverjetneje še plačati stroške včerajšnjega spodletelega poskusa sojenja. Sodišče je moralo obravnavo za en teden preložiti, domov pa poslati priče, ki jih je nameravalo zaslišati. Sodnica je sicer nameravala stroške preložitve sojenja naprtiti kar državi, saj je za to, da sojenja ni bilo možno izpeljati, kriv državni organ, a zakon takšnega prenosa stroškov ne dovoljuje.

Z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij nam niso posredovali izračunov, koliko državo stane, da njihovi pravosodni policisti pripornika ali zapornika pripeljejo na sodišče. Pričakujejo, da bodo to izračunali na sodišču. "Ta vprašanja naslovite na sodišče, dobili boste verodostojne odgovore," so povedali na upravi.

Komentarjev 1
  • izvedenec 10:25 25.februar 2013.

    odkupi terjatev?? tu bi lahko bilo v SLO na tisoče obtožb!!