Slovenija
172 ogledov

Niso je hoteli, še preden so jo imeli

Miran Vargazon, direktor podjetja Bioplin Vargazon. (Foto: Barbara Bradač) Žurnal24 main
Bioplinarna. Že deluje, vaščani pa še čakajo na protihrupno ograjo in razširitev ceste.

“Imamo vso potrebno dokumentacijo in bioplinarna tako že deluje s polno zmogljivostjo,” pravi Miran Vargazon, direktor podjetja Bioplin Vargazon, ki je investitor bioplinske elektrarne v Sobetincih v Občini Markovci.

Moteča hrup in smrad
“Proti gradnji smo zbrali 96 podpisov vaščanov in večina jih temu še vedno nasprotuje. Moteča sta smrad in hrup iz bioplinarne, po ozki vaški cesti pa bodo zdaj večkrat na dan vozili tovornjaki. Zahtevamo ustrezno razširitev lokalne ceste Sobetinci–Markovci in tudi postavitev protihrupnih ograj. Obljubljajo nam oboje, a izpolnjeno ni še nič,” pravi Pongrac Golob, vodja vaškega odbora Sobetinci.

Nov način ogrevanja
Cenejše. “Polovica stanovalcev je že pristala na priključitev ogrevanja z viškom toplote. Cena ene megavatne ure bo okrog 23 evrov, kar je približno tretjina cene daljinskega ogrevanja na Ptuju,“ pove župan.

“Trije tovornjaki na dan”
“Farma je bila tu že prej in zagotavljam, da zdaj ni smradu. Gnojevka je od govedi v hlevu speljana v hermetično zaprte betonske fermentorje, v katerih nastaja kogeneracija biomase za proizvodnjo plina ter posledično elektrike in toplote,” delovanje elektrarne pojasnjuje Vargazon in dodaja: “Po cesti pa se bodo peljali dva ali trije tovornjaki na dan.”

Cesta do pomladi
Franc Kekec, župan Občine Markovci, obljublja, da bo cesta razširjena najpozneje do pomladi prihodnje leto: “Severni del protihrupne ograje je že v gradnji, vzhodnega pa bo zgradil investitor, če mu ne bo uspelo odpraviti napake na motorju, zaradi katere je ta bolj glasen.” Župan dodaja, da si je precej občanov bioplinarno ogledalo ter da so zdaj manj nezaupljivi in v dvomih kot sprva.

700 glav govedi
Celotna investicija bioplinarne v Sobetincih je stala slabih devet milijonov evrov. Na farmi je okrog 700 glav govedi, za zdaj pa so zaposleni trije ljudje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.