Slovenija
63 ogledov

Niso je vabili, pa se je sama

tina komel Anže Petkovšek
Službena pot. Ministrica Tina Komel namerava obiskati Slovence v Avstraliji. Daljše potovanje. Iz Avstralije bi šla na Kitajsko in Novo Zelandijo ter se po desetih dneh vrnila domov.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel ob vsesplošnem varčevanju države išče in zbira denar za daljše službeno potovanje, predvidoma v Avstralijo, na Novo Zelandijo in Kitajsko. Tja, neuradno, želi odpotovati najpozneje do konca leta za približno deset dni. Na tej poti naj bi jo spremljala tričlanska delegacija.

Letalo še ni rezervirano

Vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu sicer še ne zna pojasniti, koliko denarja potrebujejo za takšen obisk, saj še niso prepričani, da bo ministrica z delegacijo sploh lahko odpotovala na to pot. "Ministrica je zadolžila pristojne zaposlene, da preverijo, kakšne so finančne posledice obiska – predvsem v luči varčevanja. Med drugimi je bila odločitev, da se letos preveri možnost uradnega obiska pri izseljencih v Avstraliji. Tamkajšnja društva zaznamujejo častitljive obletnice," poudarjajo v uradu.

"Ali bo uradni obisk v Avstraliji izpeljan, predvsem zaradi finančne situacije, še ni jasno. Kakšni bodo skupni stroški tega obiska in koliko članov delegacije bi ministrico spremljalo, bo znano, ko bomo pridobili soglasje vlade. Nismo pa sploh še sprejeli dokončne odločitve, ali bomo to službeno pot predlagali vladi v odobritev," dodajajo v uradu.

Obisk Slovencev po svetu v okviru "daljšega potovanja v letu 2013", tako trdijo na ministrstvu, je sicer odobrila že prejšnja vlada Janeza Janše oziroma tedanja ministrica Ljudmila Novak. Njena naslednica Komelova pa naj bi se zdaj le odločila, da bo to obisk Slovencev v Avstraliji.

Posebnega razloga ni

Ministrica naj bi se med obiskom v Avstraliji srečala s Slovenci, ki tam živijo, ter obiskala društva, združenja in klube v različnih regijah in krajih v Avstraliji, kjer se izseljenci družijo. Koga naj bi Komelova obiskala, še ni znano, še manj je znano, o čem se ministrica pravzaprav želi pogovoriti z izseljenci in na čigavo željo pravzaprav prihaja.

"O tem obisku ne vem popolnoma nič. Zelo me zanima, ali delegacija iz Slovenije res prihaja tudi v Avstralijo, saj do nas ta novica do danes ni prispela. Tema obiska je tako neznana, čas obiska in število ljudi v delegaciji prav tako," pravi Meta Lenarčič, ki že 22 let živi v Melbournu. O tem, da se jim obeta obisk njihove ministrice s sodelavci, so obveščeni le Slovenci v Sydneyju, pa še to zgolj neformalno in skoraj mimogrede.

"Ne vem, ali pride samo z namenom, da se bo srečala z izseljenci, ali namerava obiskati še kakšno avstralsko uradno ustanovo. K nam je namreč nismo posebej vabili. Prav tako tega ne moremo zahtevati od nje v tej hudi finančni krizi, in ko niti ne vemo, ali si to potovanje sploh lahko privošči. Za vabilo niti nimamo nekega posebnega razloga, saj posebnih ali nerešenih težav Slovenci v Avstraliji praktično nimamo. Vsekakor pa bo, če res pride, zelo dobrodošla," pravi Marta Magajna, ki že leta vodi zgodovinski arhiv o življenju Slovencev v Avstraliji, v prostorih katerega se Slovenci, živeči v Sydneyju, dobivajo.

Ministrica Komelova bi bila sicer prva predstavnica države in slovenske vlade, ki bi po številnih letih prišla na obisk k Slovencem v Avstraliji, menijo izseljenci.

 

 

 

Komentarjev 13
  • suzana.kos 14:22 09.september 2013.

    bljak! naj spoka kufre, ampak naj gre domov in tam ostane. ministrstvo pa ukine

  • Kika 14:10 09.september 2013.

    A pa to sploh potrebujemo? Ministrico za Slovence v zamejstvu? So šli, lačni kruha, iskat delo drugam. Davkov pri nas več ne plačujejo, ničesar nimamo od njih in ničesar oni od nas. Samo funkcionarji turizem furajo na naš račun. Pfuj ...prikaži več in pfej! Nepotrebno ministrstvo! Namesto tega naj bo raje en oddelek na min. za gospodarstvo, ki bo iskalo veze in poznanstva po svetu, ne pa tale sramota!

  • gina 10:54 09.september 2013.

    Babše, ki se mu izteka čas bi se šlo v času, ko država crkava visoki turizem. Zdaj, ali nikoli. First Class aviokarta, 5 zvezdic hotel, na račun naroda, ki so ga bankrotirali točno njeni lopovi! Kje je zdaj Previrant dušebrižnik!