Slovenija
11 ogledov

Niso za transparentnost

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Prevent Global. Uprava želi odprodati določene deleže, a ne želi razkriti, katere in v katerih družbah.

Za prodajo premoženja Preventa Globala in deležev v nekaterih povezanih družbah se lahko od včeraj nadzorni svet (NS) odloča brez posvetovanja z delničarji. Skupščina družbe je namreč na skupščini sprejela predlog uprave o takem načinu prodaje. Argument uprave je, da so delničarji tako ali tako zastopani v NS.

Za javno zbiranje ponudb

Razveljavitev smo predlagali, ker je dezinvestiranje že del načrta finančnega prestrukturiranja družbe, način, kot ga je opredelil sklep skupščine, pa zmanjšuje ali onemogoča možnost prodaje premoženja ob najustreznejšem trenutku in ogroža obstoj družbe,” so pojasnili v Preventu Globalu. “To bomo na sodišču izpodbijali,” pa je za Žurnal24 dejal Jure Levovnik iz odvetniške pisarne Jadek & Pensa, zastopnik delničarjev Nijaza Hastorja in družbe Prevent Halog.

Na vprašanje, za katere deleže in v katerih družbah gre, je Levovnik odgovoril, da te informacije nima in lahko samo špekulira. “Naš predlog je zato bil, da se predlogu uprave in NS doda dikcija, da mora biti postopek prodaje izpeljan z javnim zbiranjem ponudb, da se prepreči oškodovanje in se postopki vodijo transparentno. Ker predsednik uprave Renato Krajnc tega ni želel upoštevati, kaže, da uprave transparentna prodaja ne zanima,” je pojasnil Levovnik.

Odpravnine dodatno breme
Znano je, da naj bi letos v skupini Prevent delo izgubilo od 350 do 400 ljudi. “Velik del teh iz obrata v Radljah in na Mirni je trenutno že na čakanju, če bi pridobili nove posle, pa vsi le ne bi izgubili dela. Namreč – tudi odpravnine bi za družbo bile veliko breme,” je razložil sindikalist Vladimir Zorman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.