Slovenija
20 ogledov

Niso želeli predvajati Križnarjevega filma

Sudan www.tomokriznar.com
Križnar razočaran, ker v programu Berlinala niso želeli predvajati njegovega filma. "To se mora končati. Zatajila še zadnja organizacija za človeka."

Včeraj so se številni zvezdniki in vplivneži zbrali na svečani prireditvi Cinema for Peace – Kino za mir. Na prireditvi so med drugim nagradili tudi Angelino Jolie za njen režiserski prvenec o vojni v Bosni in Hercegovini z naslovom V deželi krvi in medu. V uradnem programu letošnjega festivala pa so prikazali tudi tri slovenske koprodukcije.

Ni pa bil v program uvrščen dokumentarni film Toma Križnarja Oči in ušesa boga, ki govori o tragedijah v Sudanu. Zakaj filma niso želeli predvajati, Križnarju ni jasno. "Ne vem, kdo jim je ukazal, naj tega ne počnejo," je za zurnal24.si dejal Križnar.

Na rdeči preprogi predvajali film

Zato so se v ponedeljek zvečer odločili, da film pokažejo kar prek projektorja na rdeči preprogi, vendar so projekcijo prekinili policisti. "V 12. minuti filma so prišli varnostniki, ki so zahtevali, naj se umaknemo, ali pa bodo poklicali policijo. Rekli smo, da kar naj jo pokličejo. Mi smo prišli protestirat in moramo opraviti svojo misijo, prav tako jo morate tudi vi. Kmalu zatem je prišlo deset ali dvanajst policistov, ki so zahtevali, da pospravimo stvari, ali pa jih bodo pospravili oni. Uspelo nam jih je zadržati, da se nas niso lotili fizično, še približno deset minut. Nato smo ustavili projektor in stvari odnesli v avto. S predvajanjem filma smo nadaljevali v grški restavraciji."

Film se mora predvajati

Križnar je razočaran nad sekcijo Cinema for Peace. Ni mu jasno, zakaj filmska industrija molči o vojni v Sudanu. Zanima ga, zakaj je zatajila še zadnja takšna organizacija, ki naj bi bila za človeka, poštena, ne za korporacije, ne za dobičke, ampak za zadnje ljudi na planetu.

Ravno zato se je odločil, da se bo boril naprej. Na Berlinalu so jih novinarji že uslišali, odpravlja pa se tudi v Ameriko, kjer jih bo poskušal prepričati, naj nehajo aktivizem profesionalizirati in komecializirati. "To, kar delamo mi, ni za denar. To je nujno potrebno. Otroke nabadati na palice in parati trebuhe materam ter metati nedonošenčke v zrak in jih streljati ... Tega se ne sme delati in konec," je zaključil Križnar.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:06 15.februar 2012.

    Ko yebe Križnarja in film,pomebno je to,da je tam,kjer se to dogaja NAFTA,in to je tist kar je najvažnejše!!

  • sweetdogs 13:44 15.februar 2012.

    Križnar na Youtube ga daj, če ga pa pobrišejo pa na svoj server... sem prepričan, da se najde podjetje, ki bo odstopilo en server za en mesec.

  • d 13:24 15.februar 2012.

    Živali.Ne vem zakaj se vsi tako radi ukvarjajo s preteklostjo, namesto, da bi se s prihodnostjo.