Slovenija
19 ogledov

Niso znali prenesti poraza

Danilo Türk predlaga spremembo ustave v delu, ki govori o ustavnem sodišču. Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk je po parlamentarnih volitvah v Sloveniji opazil nekaj zamerljivosti in drugih lastnosti, ki po njegovem niso dobre za demokracijo.

Türk je ob robu 63. Generalne skupščine ZN v New Yorku za slovenske novinarje komentiral dogajanje v slovenskem političnem prostoru. Za napovedi o podelitvi mandata je še prezgodaj, pravi predsednik.

 
 

Dajmo pogledati, kako lahko velike projekte, ki so jih stranke predlagale, spravimo v življenje.

Danilo Türk

 
Volitve so po besedah predsednika "pokazale, da slovenske volivke in volivci resno jemljejo to svojo demokratično priložnost in da so jo tudi izkoristili. Zdaj je čas za politike, da se izkažejo, kajti trenutki poraza in zmage so tisti, ki predstavljajo test za politike".

"Tukaj je treba skrbno brati vse, kar se te dni omenja v javnosti v zvezi z volitvami. Moram reči, da opažam tudi nekaj zamerljivosti. Opažam tudi nekaj drugih takih lastnosti, ki mislim, da niso dobre za demokracijo. Tudi v takih situacijah, kot je zdaj, je treba ohraniti občutek za dolgoročno vizijo in sodelovanje. Jaz bi se zavzel, da se na ta način vodijo vse razprave, da se seveda počaka, da so rezultati dokončni in uradni in da se potem vodijo pogovori o vseh nadaljnjih odločitvah, ki so potrebne za konstituiranje parlamenta in seveda za določitev mandatarja," je še dejal.

"Niso prenesli poraza"
Na vprašanje, ali bo podelil mandat za sestavo vlade zmagovalcu volitev, je Turk odgovoril: "Glede zmagovalcev in poražencev bi rekel takole. Od antike naprej je znano, da kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage. In kdorkoli je pridobil zmago, mora izkazovati velikodušje, primerno zmagi. Skratka, vse to so stare stvari in vse to je tudi za nas aktualno. Na žalost, kolikor sem lahko spremljal, v Sloveniji na zadnjih volitvah nismo imeli ljudi, ki bi znali dobro prenesti poraz, in iz tega so izšle določene težave. Želim, da tega letos ne bi bilo in da bi se pogovarjali resno, brez etiketiranja, brez teorij o zarotah, ampak na način, ki bi omogočal resnično dobro sodelovanje za naprej."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.