Slovenija
15 ogledov

"Niti domov se ne morem vrniti"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dan varnosti in zdravja pri delu: mnogi tujci so v Slovenijo prišli, ker so mislili, da bodo bolje zaslužili. Eden od tistih, ki jih je doletela prav nasprotna usoda, je 60-letni Patrik Ištvan.

O neugodnem položaju tujih delavcev, ki pridejo v Slovenijo, smo danes že pisali: številni niso enako dobro usposobljeni za varno delo, ustrezno opremljeni in so deležni tudi slabšega varstva.

"Popolnoma smo nemočni"
Eden izmed takih je Patrik Ištvan, ki je k nam prišel iz Vojvodine. Pred časom je s sodelavci iz kočevske Prenove stavkal pred ministrstvom za delo. Kot nam je dejal danes, se glede njihovih plač še vedno ni nič uredilo.

"Vse je sporno, ne gre tako, kot bi moralo. Delavci nismo dobili nobenega denarja za nazaj. Zdaj delamo za nekega drugega privatnika v Kočevju, a tudi to ni najboljša rešitev. Zdaj moramo urediti še pogodbo za delo. Popolnoma smo nemočni. Morali bi dobiti socialno pomoč ali kaj podobnega," pravi.

Brez denarja niso le oni, temveč tudi njihove družine. "Moja hčerka zdaj živi pri bivši ženi. Je v zelo neugodni situaciji in jaz ji ne morem pomagati. Upam, da bomo dobili neko pomoč, kredit, da bom lahko šel nazaj in ji pomagal."

Rad bi šel nazaj
Na vprašanje, ali bi se zdaj rad vrnil nazaj, odgovori pritrdilno. A v Sloveniji mu delodajalci dolgujejo več kot 25 tisoč evrov in brez denarja se noče vrniti v Vojvodino.

"Največji problem je, da ne dobimo denarja. Če bi dobili vsaj nekaj ... Zdaj se niti domov ne morem vrniti. Prejšnji teden sem izgubil še registracijo avtomobila, saj je nisem mogel plačati. Avto imam zdaj kar v Srbiji," še pove. Po njegovem so sicer delovni pogoji v Sloveniji (urejenost gradbišč itd.) solidni, popolnoma drugačna slika pa je, ko pride do pravic delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.