Slovenija
36 ogledov

Nižali bodo plače, da bodo povrnili razliko

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Virant pričakuje, da bodo morali plače znižati do pet odstotkov. Štrukelj napoveduje, da na znižanje plač ne bodo pristali.

Potem ko je sodišče dokončno odločilo, da mora država izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za nazaj, minister za notranje zadeve Gregor Virant danes napoveduje, da bo denar za to obveznost država lahko dobila le z znižanjem plač javnih uslužbencev. Premierka Alenka Bratušek pa upa, da se tudi sindikati zavedajo razmer.

Izplačilo za vse

Po besedah Bratuškove se bodo s tem "novim dejstvom" na vladi soočili in "absolutno morali poiskati rešitev", vendar v okviru predvidenega primanjkljaja v proračunih za leti 2014 in 2015.

Virant je danes napovedal, da bodo tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za nazaj izplačali vsem javnim uslužbencem in ne le članom sindikata državnih organov, ki so uspeli pravico dobiti po sodni poti. "To je edino logično, razlike ne moremo delati. To bi bila izrazita neenakost pred zakonom," je dejal.

Odlog plačila in znižanje plač

Sam sicer pričakuje, da bo končni strošek nekoliko nižji od ocenjenih 170 milijonov evrov, a dejstvo je, da država tega denarja nima. Zato se bodo s sindikati skušali dogovoriti o odlogu izplačil, po Virantovih besedah pa bo treba tudi linearno znižati plače javnih uslužbencev.

"Če bi šli v takojšnje izplačilo, bi morali plače znižati za kašnih pet odstotkov, če to zamaknemo na nekaj let, pa bi morda lahko govorili o enoodstotnem znižanju plač v javnem sektorju," je ocenil. Kot pravi, razmišljajo o tem, da bi pripravili zakon o načinu izvršitve te obveznosti, s katerim bi določili obročno izplačevanje, seveda pa se bo treba o tem dogovoriti s sindikati.

Rešuje vse težave, ki so jih "zakuhali v zadnjih 20 letih"

Sestanek s sindikati je, kot je napovedal, pričakovati že v drugi polovici prihodnjega tedna. "Takoj se bomo lotili reševanja tega problema in ga bomo rešili, tako kot še vse okostnjake do sedaj, ki so nam popadali iz omar. Pri tem omenja izbrisane, Mirage, regrese javnih uslužbencev. Očitno mi je usojeno, da rešujem vse probleme, ki so jih zakuhali v zadnjih 20 letih. Ampak tudi ta oreh bomo strli," pravi, in dodaja: "Nič več me ne more presenetiti".

Dogovor, ki ga sodba ne more spremeniti

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, odgovarja, da ne drži, da zaposleni v šolstvu ne bi dobilo nekaj več denarja s tretjo četrtino. Zlasti v visokem šolstvu bi dobilo zelo podobne zneske kot na primer v zdravstvu in več kot v državni upravi, res pa je, da bi manj dobili učitelji v osnovnih in srednjih šolah in tudi zaposleni v vrtcih.

"A to ni bistveno. Bistveno je, da imamo dogovor z vlado, ki velja do konca prihodnjega leta, da se plače ne bodo spreminjale, in tega ne more spremeniti nobena sodba, ki jo na sodišču izgubi vlada," je poudaril Štrukelj. Dodal je, da so bili doslej vedno tisti, ki so konstruktivno sprejemali znižanja, tokrat pa na kakršna koli znižanja absolutno ne bodo pristali.

Če pa bo vlada to naredila enostransko, brez njihovega soglasja, potem jo zadane tista določba kolektivne pogodbe, da bodo plačali stavko, ki bi v javnem sektorju nastala zato, ker se vlada ne bi držala dogovora in enostransko znižala plače, še pravi Štrukelj.

Storila največ, kar je bilo v danem položaju mogoče?

Ministrica grozi, da bodo za skupni znesek vseh povišic znižali plače. (Foto: Ni | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Irma Pavlinič Krebs, ki je bila ministrica za javno upravo v času neizplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, meni, da je vlada takrat v okviru danih možnosti in ne da bi grobo kršila socialni dialog, storila največ, kar je bilo v danem položaju mogoče.

Ministru Virantu, ki je po objavi sodbe v medijih danes dejal, da naj pove, kje naj država zdaj vzame denar, pa Pavlinič Krebsova najprej odgovarja, da tako, kot je on predlagal vladi leta 2010.

"Da je to mogoče storiti le s socialnim dialogom in v dogovoru s sindikati," je v pisnem komentarju navedla nekdanja ministrica in pojasnila, da je bil namreč sporni aneks s sindikati sklenjen izključno zato, ker je minister Virant v letu 2008 dogovoril plačno reformo in s tem dinamiko višanja plač javnim uslužbencem s kolektivno pogodbo in ne z zakonom. S tem je po njenih besedah vladi onemogočil učinkovito ukrepanje v času krize.

"Moj resen predlog ministru Virantu pa je, da naj uredi plače javnih uslužbencev z zakonom, katerega predlog je že bil pripravljen na ministrstvu za javno upravo," pravi nekdanja ministrica.
Takšne situacije je treba preprečiti

Glede dogajanja sicer meni, da je potrebno okoliščine, v katerih je takratna vlada Boruta Pahorja sklenila sporni aneks, objektivno oceniti in spremeniti plačni sistem javnih uslužbencev tako, da do takšnih situacij več ne bo prihajalo.

Na voljo imela tri rešitve

Spomnila je, da sta bila dva dogovora o spremembi kolektivne pogodbe v letu 2009 s sindikati uspešna, v letu 2010 pa se je po številu velik del sindikatov nadaljnjim dogovorom uprl in se ni hotel pogajati ter je organiziral stavko. Drugi del, ki je zastopal večino javnih uslužbencev, pa se je z vlado pogajal in se strinjal, da se zaradi krize plačna reforma ne realizira, torej da se tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij s 1. oktobrom 2010 ne izvede.

Kot pravi, je vlada avgusta 2010 imela na voljo tri rešitve, ki jih je tudi predstavila. To so, da se uredijo plače z zakonom in ustavi plačna reforma. Druga možnost je bila, da odpravijo plačna nesorazmerja in znižajo plače, da nevtralizirajo zvišanje javnih odhodkov. Tretja možnost, ki je bila nato dosežena, pa je, da sklenejo aneks h kolektivni pogodbi s sindikati, ki so se pogajali in so se strinjali, da se zaradi krize odloži realizacija plačne reforme na čas, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka.

Sama se je sicer, kot navaja, zavzemala za to, da se plačni sistem nemudoma uredi z zakonom, saj je bil položaj zaradi tega, ker se del sindikatov ni hotel pogajati, po njenih besedah nevzdržen. Kot še navaja, so sodni spor sprožili sindikati, ki se niso hoteli pogajali in aneksa niso podpisali.

Komentarjev 17
  • sončnica19274 10:04 28.september 2013.

    Banda hudičeva, njih ki "ne morejo preživet s 3000€ na mesec" naj oberejo!!!

  • Nada Kitek 18:50 27.september 2013.

    tega pa res več ne razumem....znižali nam bodo plače v javnem sektorju, da bodo lahko odpravili plačna nesorazmerja? res, da sama delam le štiri ure v javni upravi in dobim mesečno tristo eurov, sem ostala tudi brez malice, ker mi ...prikaži več bojda ne pripada....sedaj mi bodo še to plačo znižali, da mi bodo v naslednjih letih izplačali razliko za nazaj? ne vem, a sem nora jaz, ali je naša država tako gnila.... :(

  • zic 18:03 27.september 2013.

    upam, da bodo ljudje dobili vse za nazaj!!!!