Slovenija
17 ogledov

Nižanja obrestne mere še ni konec

NY borza 1 AFP Žurnal24 main
Ameriko je spet doletelo znižanje obrestne mere, tokrat za 0,25 odstotne točke. Ukrep Ameriške centralne banke (FED) je bil pričakovan.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) je sporočil, da je bil ukrep pričakovan, saj jih še vedno skrbi upočasnjena gospodarska rast. Obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, se je znižala na dva odstotka.

To je že četrto znižanje od lanskega septembra, saj je gospodarska dejavnost šibka, potrošniška in poslovna poraba nizka, brezposelnost pa se povečuje. Kreditna stiska in krč na stanovanjskem trgu, ki pritiskata na finančne trge, bosta po mnenju FOMC vplivala na gospodarsko rast v prihodnjih četrtletjih.

Kljub umirjanju osnovne inflacije so se cene energije in hrane zvišale, nekateri kazalci inflacijskih pričakovanj pa so zrasli. V naslednjih četrtletjih FOMC pričakuje umiritev inflacijskih pritiskov in povečano rast, ki naj bi jo spodbudila politika nižanja obrestnih mer in ukrepi za povečanje likvidnosti na trgu.

Analitiki pričakujejo, da se bo politika nižanja obrestnih mer za nekaj časa končala, česar pa FOMC ni napovedal. Mnenja o naslednjem ukrepu se med analitiki razlikujejo. Nekateri so prepričani, da bi bilo treba obresti še znižati, medtem ko drugi zagovarjajo povišanje obrestne mere že konec tega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.