Slovenija
7 ogledov

Nižja nadomestila in socialne pomoči

Žepar Janez Mužič
Brezposelni. Če bodo delali, si bodo v letu 2012 kljub varčevanju lahko prislužili dodatek k podpori.

Sociala. Brezposelni bodo zaradi interventnega zakona vlade prihodnje leto prejemali nižja denarna nadomestila. Če so še letos za prve tri mesece na zavodu za zaposlovanje dobili 80 odstotkov svoje mesečne plače, zaslužene v zadnjih osmih mesecih, bodo po novem prejemali le še 70 odstotkov omenjenega zneska. Brezposelni, ki nadomestilo že prejemajo, bodo le tega tudi prihodnje leto dobivali po stari višini, ki jim je bila odmerjena, so zagotovili na ministrstvu za delo.

Nižje kot so bile predvidene z novo socialno zakonodajo bodo zaradi varčevanja tudi socialne pomoči. Če trenutno znašajo 230 evrov in bi se morale z letom 2012 dvigniti na 288 evrov, se bodo zvišale le na 260 evrov. A dodatki za aktivnost, ki si jih bodo poleg pomoči lahko prislužili tisti, ki bodo zraven tudi delali, ostajajo enaki, kot so bili napovedani. Tisti, ki bodo delali od 60 do 128 ur na mesec, si bodo lahko dodatno prislužili še 80 evrov, tisti, ki bodo delali več kot 128 ur na mesec, pa 161 evrov.

Komentarjev 2
  • spoštovanje 20:26 03.oktober 2011.

    Imamo res socialno državo. Poznam enega, ki je ves čas na socialni podpori, čeprav ima zdrave roke in je velik skoraj dva metra. Ampak za njega velja: klep klep rokice za drek. Rajši se norčuje iz delavcev, ki si pridno ...prikaži več služijo svoj kruh in še za njega morajo plačati prispevke. Zato so veliki prispevki, najvišji NAJVIŠJI v evropi ali pa celo na svetu. Zato da take podpiramo. Ta je cele dneve na internetu, država mu mesečno nakaže več kot 250€ on pa še celo hujska ljudi k nespoštovanju predpisov. Čudna država. Takemu treba vzeti vse in ga poslati na goli otok.

  • privat 15:30 03.oktober 2011.

    ponovila se bo jeza mladine kot v Kočevju...in kdo bo kriv za odgovor jezne mladine na kršenje osnovnih pravic do preživetja??? Jaz mislim da so krivi šroti, ki so pokradli državo in vsekakor glavni krivci so v vladi ,ki je ...prikaži več to dopuščala...jeza je le kontra odsev lepih kraj brez zaščite malih ljudi...naj se jeza začne saj politiki raje financirajo grke kot svoje ljudi!