Slovenija
16 ogledov

Nižje bonitetne ocene

padanje tečajev na atenski borzi Reuters
Poleg nižje bonitetne ocene državi je bonitetna agencija Moody's znižala bonitetno oceno štirim slovenskim bankam. Razlog za nižanje ocene državi naj bi bila sicer potreba po dokapitalizaciji s strani države.

Po četrtkovem znižanju bonitetne ocene za Slovenijo je bonitetna agencija Moody's podobno storila še za štiri slovenske banke – Novo Ljubljansko banko, Novo Kreditno banko Maribor, Abanko Vipa in SID Banko. Negativni so tudi obeti.

Moody's je bonitetno oceno Slovenije v četrtek znižal za eno stopnjo na A1 z Aa3, ker bo morala država verjetno dodatno dokapitalizirati največje slovenske banke in s tem obremeniti proračun. Povečujejo se tudi tveganja za Slovenijo zaradi krize v območju evra, ocenjujejo v Moody's in dodajajo, da so tudi napovedi negativne.

Politična nestabilnost vzrok za padec

Znižanje bonitetne ocene Slovenije s strani agencije Moody's je po besedah najverjetnejšega mandatarja za sestavo nove vlade Zorana Jankovića glede na trenutno politično nestabilnost v državi upravičeno znižana. Protiudarec znižanju bonitete je sicer, kot pravi, dogovor o interventnem zakonu.

Sicer pa je bil Janković do bonitetnih agencij kritičen: "Včasih se sprašujem, ali se agencija, ko znižuje boniteto vsem državam v Evropi, zaveda, da s tem prispeva še k večjemu neravnovesju".

Komentarjev 2
  • Stolp 22:41 23.december 2011.

    Ne vem kaj EU mučka in zakaj ne ustanovi svoje agencije, ki bi malo parirala ameriškim?

  • Stolp 22:41 23.december 2011.

    Seveda se zaveda, brezskrbi da se. Za to je plačana od ameriške vlade! Da destabilizira Evropo. Malo poglejte na internet koliko ima pri teh agencijah ZDA bonitetno oceno. Razen pri S & P kjer ima AA+ kar je še vedno ...prikaži več druga najboljša, ima tako pri Fitch kot pri Moody's oceno AAA torej najvišjo. Pa pred kake par mesici bi kmalu bankrotirali, če ne bi povišali zadolževanja. Torej? V čigavi službi so?Aja, banka Lehman Brothers(ena od bank ki je povzročila finančno krizo) je imela pri Moodys oceno AA+(druga najvišja), no par tednov jo je pa pobralo.Ravno Moody's naj bi izsiljevala neko nemško podjetje s kao brezplačnim objavljanjem njenega rejtinga in skušala izsiliti, da bi podjetje zanj plačevalo. Ker se je podjetje uprlo so mu ga zniževali in mu povzročili nemalo izgube.Poleg treh ameriških agencij imajo svojo tudi Kitajci(Dagong). No tu je ZDA ocenjena veliko pravičneje namreč z samo A. Pri tem se Kitajska je seveda tu ocenjena z AAA ;)Ne