Slovenija
49 ogledov

Nižje cene nafte se pretvarjajo v dobičke

Letalske karte Profimedias
Očitnega znižanja cen letalskih kart ni pričakovati.

Nafta se je od sredine lanskega leta pocenila za približno polovico zaradi preobsežnih zalog na trgu. Nižje cene občutijo tudi uporabniki pri nižanju cen goriv. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je potrebno po novem odšteti 1,24 evra, kar je najmanj od oktobra 2010. Nižje cene nafte so stroške za gorivo zmanjšale tudi letalskim družbam. "Zaradi nižjih cen goriva smo imeli leta 2014 približno dva miljona evrov manj stroškov," pojasnjujejo na Adriji Airways.

10 odstotkov nižje cene kart

Cene letalskih vozovnic so se v lanskem letu na ta račun znižale za okoli deset odstotkov. "Pri ceni je točno specificirano, koliko je posamezna letališka taksa, doplačilo za gorivo, strošek rezervacije in prevoznina," razlagajo na Adriji. Višina doplačila za goriva se obračunava sorazmerno z letnim stroškom goriva na celotni mreži letalskih poletov.

Višji dobički, več investicij

Pri spletnem ponudniku letalskih kart Izlet na dlani opažajo, da drastičen padec cen nafte ne vpliva na opazno znižanje cen letalskih vozovnic. "Za tem tiči razlog, da letalske družbe kerozin kupujejo na zalogo," pravi Samo Miholič. "Ne glede na to, pa same letalske družbe že poročajo o povišanju dobička prav zaradi padca naftnih derivatov. Tovrstni primer je npr. letalska družba US Airlines, ki je v začetnih mesecih leta 2014 porabila 115 miljonov dolarjev manj za gorivo kot v enakem obdobju leta 2013."

Boljša ponudba, a ne nižje cene

Posledično poročajo, da so bile investicije s strani letalskih družb v boljšo ponudbo v letu 2014 najvišje v zadnjih 13 letih. "Letalski družbi Air France oz. KLM bosta na primer letos namenili 1,2 miljarde dolarjev za obnovo njunih letalskih flot," pravi Miholič. "Očitnega znižanja cen letalskih vozovnic na račun padca cen nafte potniki ne morejo pričakovati, lahko pa pričakujejo bolj izpopolnjeno ponudbo s strani letalskih družb."

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 09:15 20.januar 2015.

    Sedaj, ko imajo dobiček , so vsi prevozniki tiho, ko pa je nafta dražja pa vsi dobivajo podporo in stokajo.

  • Ferluci 08:53 20.januar 2015.

    Razen državnega podjetja Adrie, ki bo še povečala izgubo....