Slovenija
23 ogledov

Nižje ocene za nekatere slovenske banke

Moody's EPA
Bonitetna agencija Moody's je zaradi znižanja bonitetne ocene Slovenije znižala bonitetno oceno SID banke ter bonitetno oceno obveznice SID banke, Abanke Vipa in Factor banke.

Moody's je SID banki oceno za tri stopnje, in sicer z A2 na Baa2, znižal zato, ker je SID banka v stoodstotni državni lasti in se zadolžuje z njenim jamstvom. Z A2 na Baa2 se je znižala tudi bonitetna ocena obveznice SID banke.

Moody's je 25. julija znižal oceno kreditnega tveganja Abanke Vipa za štiri stopnje, z Ba3 na Caa1, tokrat pa je znižal bonitetno oceno obveznice Abanke s poroštvom RS na Baa2, prav tako zaradi znižanja ocene Slovenije. Vse ostale ocene Abanke ostajajo nespremenjene.

Iz enakih razlogov je Moody's znižal bonitetno oceno za evroobveznico Factor banke z državnim jamstvom z A2 na Baa2.

Moody's Investors Service je Sloveniji bonitetno oceno znižal 2. avgusta. Kot glavni razlog za znižanje ocene Slovenije za tri stopnje, z A2 na Baa2, je navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.