Slovenija
43 ogledov

Nižji davek za vsa stanovanja

Zaradi nesoglasij z eno od stanovalk morajo drugi na Zoisovi cesti 16 plačevati Žurnal24 main
Davek na 
nepremičnine. Vlada bo danes odločala o ukinitvi višje obdavčitve nerezidenčnih
stanovanj in hiš. Strokovnjaki. Poenostavi naj se urejanje podatkov.

Zelo verjetno bo vlada danes sprejela predloge strokovnega sveta za spremljanje novega sistema obdavčitve nepremičnin ter ukinila različno stopnjo obdavčitve za rezidenčne in nerezidenčne stanovanjske nepremičnine. Davčna stopnja bi bila tako za vse 0,15 odstotka posplošene tržne vrednosti.

To ni davek na lastnike!

Predsednik sveta Darko Končan je pojasnil, da s sedanjo dikcijo v zakonu in obstoječimi evidencami ni mogoče izpolniti prvotnih načrtov zakonodajalca – da bi bile obdavčene prazne nepremičnine: "To je davek na nepremičnine, ne na lastnike in njihova razmerja, zato je svet že od samega začetka ne glede na politične in druge pritiske vztrajal, da se rezidenčna in nerezidenčna stanovanja obdavčujejo enako."

Svet je med svojimi predlogi, ki so jih včeraj znova poslali vladi, predlagal tudi enoletno zamrznitev višjega vrednotenja zemljišč za gradnjo stavb. Predlagajo, naj se začasno ovrednotijo kot nezazidana stavbna zemljišča. Višje ocenjene posplošene tržne vrednosti zazidljivih zemljišč so namreč ogrozile prejemnike različnih socialnih transferjev – tako socialnih pomoči kot štipendij in otroških dodatkov. Pri tem številni lastniki niso imeli nobenega vpliva na to in v postopku niso sodelovali, saj so občine podatke o zazidljivosti sporočale v zadnjem trenutku. Obe spremembi bi v pravni red vpeljali z novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je sicer že v obravnavi, a še ni bila sprejeta.

Gurs kriv za zmote politikov

Lastniki še vedno množično čakajo na termine za urejanje podatkov v pisarnah Geodetske uprave RS (Gurs), včeraj pa so se pojavile napovedi, da naj bi zaradi kaosa s podatki vlada razrešila prvega moža Gursa Aleša Seliškarja. A tam so dejali, da "ne bo razrešen z mesta generalnega direktorja Gursa, ker je bil na podlagi svoje odstopne izjave razrešen že februarja lani". Gurs vodi po pooblastilu ministra kot uslužbenec, na javni natečaj za zasedbo izpraznjenega položaja pa se sploh ni prijavil. Ob tem je predsednik SD Igor Lukšič prepričan, da je bila politična napaka finančnega ministra Uroša Čuferja to, da je verjel Gursu, da so evidence urejene. Na Gursu so odgovorili, da Seliškar težko komentira prelaganje odgovornosti na Gurs, ki zgolj poskuša izvesti nemogoča zakonska določila: "Strokovni predlog Gursa je bil in je še vedno enotna davčna stopnja brez izjem. Gurs je skupaj z drugimi strokovnjaki posebej opozarjal na posledice uvedbe rezidenčnosti, ki je v zakonu pristala na pobudo SD." Dodali so, da so takoj napovedali, da bo tak zakon povzročil administrativno preseljevanje družinskih članov in negodovanje tistih, ki ne bodo mogli uveljaviti nižje davčne stopnje.

Napak je bilo zelo malo!

Ob tem pa je nepremičninski svet predlagal vladi, naj Seliškarja postavi na čelo operativne skupine, v kateri bi sedeli predstavniki finančnega, notranjega in pravosodnega ministrstva ter Davčne uprave RS in Gursa ter koordinirali usklajevanje evidenc in iskanje rešitev. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je napak glede na količino podatkov relativno malo – popravljati sta jih morala okoli dva odstotka od dobrega milijona lastnikov.

Preberite še komentar: Le koga bodo nasadili na kol

Komentarjev 8
  • dragec 12:51 27.februar 2014.

    Jebiga,davke po vsako ceno ??????

  • YaKo 11:53 27.februar 2014.

    Pri anketi manjka OBOJI.

  • YaKo 11:51 27.februar 2014.

    hišo ma žena, on je prijavljen na vikendu na morju, kaj pa vikend v gorah, pa stanovanje za ljubico?