Slovenija
27 ogledov

Nižji račun za elektriko

Radiator Shutterstock
Vsaka dodatna stopinja v bivalnih prostorih za šest odstotkov dvigne porabo energije, z znižanjem temperature pranja s 60 na 40 °C pa boste porabili polovico energije manj. Naprave v stanju pripravljenosti porabljajo kar tretjino energije, ki jo sicer rabijo v delovanju.

Poraba električne energije narašča, cene ponudnikov rastejo, a dobra novica je, da pri varčevanju z energijo lahko veliko naredite tudi sami. Zato smo ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo Tomislava Tkalca iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, povprašali kako do nižjega računa za elektriko.

  • Za vzdrževanje nižje temperature se poraba električne energije v hladilniku in zamrzovalni skrinji poveča za šest odstotkov. Optimalna temperatura v hladilniku je sicer približno 6 °C, v zamrzovalniku pa od –16 do –18 °C.
  • Naprave v stanju pripravljenosti še naprej rabijo električno energijo, nekatere kar eno tretjino energije, ki jo sicer porabijo v delovanju. Mednje sodijo tudi različni polnilci za prenosne računalnike in mobilne telefone.
  • Pri navadnih žarnicah se manj kot deset odstotkov električne energije pretvori v koristno svetlobo, preostanek pa v toploto. Zamenjajte jih z varčnimi, saj te porabijo petkrat manj energije od navadnih.
  • Varčne sijalke lahko dajejo bolj belo svetlobo kot navadne žarnice, njihova življenjska doba pa je desetkrat daljša od navadnih žarnic, kar je deset tisoč ur. Tako namesto desetih navadnih žarnic v enakem obdobju porabimo zgolj eno varčno.
  • Z znižanjem temperature pranja s 60 na 40 °C lahko prihranimo tudi do 45 odstotkov energije. Hkrati z nadaljnjim zmanjšanjem s 40 na 30 °C prihranimo še dodatnih 30 do 40 odstotkov energije.
  • Ogrevanje prostorov v gospodinjstvih znaša približno 70 odstotkov celotne porabe energije. Z izolacijskimi materiali in kakovostnimi okni lahko zmanjšamo toplotne izgube za več kot 30 odstotkov.
  • Vsaka dodatna stopinja temperature v bivalnih prostorih za šest odstotkov dvigne porabo energije.
  • Radiatorji pravilno delujejo le tedaj, ko omogočimo pravilno kroženje zraka v prostoru. Radiatorjev nikoli ne smemo pokrivati ali tik nad njimi postaviti police. Te naj segajo kakšnih deset centimetrov nad zgornji rob radiatorja.
  • V kurilni sezoni prostore zračimo v najtoplejšem delu dneva. Bolje je krajši čas zračiti s široko odprtimi okni kot dalj časa s priprtimi okni.
Komentarjev 2
  • wester62 15:05 06.marec 2012.

    ne bom šparal ,da bi bogati lepo živeli. vse te pisarije in grožnje s naperjeni temu da mi moramo šparati ,da bi lahko bogati trošili. če zaradi tega crknem jaz naj še bogati crknejo.

  • focus 12:28 06.marec 2012.

    Gospodinjstva iz območja Ljubljane (ki izpolnjujejo pogoje za prijavo) v Focusu vabimo k prijavi na brezplačno strokovno analizo porabe energije in vode, ki vam bo pomagala privarčevati pri računih za elektriko in vodo. Več na: http://www.focus.si/index.php?node=25&id=1164