Slovenija
63 ogledov

Nižji računi so jih zmotili

Tanja 
Gomišček, 
MOP: "Za kakovosten hišni kompostnik so primerni tudi pomaranč Žurnal24 main
Uredba ostaja. Rjave posode ne bo potreboval, kdor bo sam kompostiral.

Komunalna podjetja je v uredbi o ravnanju z biološkimi odpadki zmotilo znižanje računa za tiste, ki hišno kompostirajo.

Brez kosti in mačjih iztrebkov

Da. V rjavo posodo in hišni kompost mečemo vejevje, travo, listje, zemljo lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, steljo malih živali, lesni pepel, zelenjavne in sadne odpadke, jajčne lupine, kavno usedlino, filter vrečke, pokvarjene prehrambene izdelke, kuhane ostanke hrane, papirnate robčke, brisače in vrečke.

Tako pojasnjuje podsekretarka na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Tanja Gomišček in dodaja, da bi se ta finančna izguba lahko izravnala z usklajenim odvozom drugih odpadkov.

"Za petčlansko družino, ki ločuje odpadke in hišno kompostira, bi zadostoval odvoz 120-litrskega zabojnika za preostale odpadke največ dvakrat na mesec," ocenjuje. Komunalna podjetja bi lahko z manjšim številom odvozov privarčevala, v Ljubljani izvajajo odvoz mešanih odpadkov osemkrat na mesec.

Sprememb uredbe ne bo
Zbornica komunalnega gospodarstva je na MOP poslala pobudo, naj spremeni uredbo, ki jo bodo komunalna podjetja morala začeti izvajati 30. junija, smo pisali v sredo.

Takšnih sprememb uredba po besedah Tanje Gomišček ne bo dočakala. Med drugim so na zbornici želeli, da bi tudi ljudje, ki doma hišno kompostirajo, imeli in plačevali še rjavo posodo za biološke odpadke.

"Vsi biorazgradljivi odpadki niso primerni za kakovostno kompostiranje in bodo romali v mešane odpadke," opozarja namestnik direktorja ljubljanske Snage Valter Nemec.

To zanika Tanja Gomišček: "V hišni kompost lahko mečemo vse, kar je dovoljeno metati v rjavo posodo." Da so za kakovosten hišni kompost prepovedani denimo pomarančni olupki, so po njenih zagotovilih le fame.

Rešitev tudi večji zabojniki
Komunalna podjetja je zmotilo tudi določilo v uredbi, da morajo odvoz bioloških odpadkov izvajati tudi v oddaljenih in redko poseljenih krajih. "Večina občanov, ki živi v takšnem kraju, že ima hišne kompostnike," pojasnjuje Tanja Gomišček.

Če se pojavi izjema, naj jo podjetja po njenem nasvetu rešijo individualno – naj ji ponudijo kompostnik. Možne rešitve so po njenih besedah tudi večji zabojnik in/ali tovornjaki z deljenim zabojnikom.

"Pogostost odvoza zabojnikov s preostalimi odpadki se bo zaradi ločevanja odpadkov zmanjšala in v zameno lahko odpeljejo zabojnik z biološkimi odpadki,"
dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.