Slovenija
21 ogledov

Nizke temperature podirajo rekorde

V začetku tedna bo vreme še nestanovitno, zato ne pozabite dežnika. (Foto: istoc Žurnal24 main
V Ljubljani za deset stopinj nižje temperature od povprečja. Sprememb še vsaj do konca meseca ne bo.

Vreme z nizkimi temperaturami, ki smo mu priča v zadnjih dneh, se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. "Prenizke temperature glede na čas bodo vsaj še do konca maja in v začetku prihodnjega meseca," napoveduje Janez Markošek, dežurni prognostik na Arso.

V petek, 24., in v soboto, 25. maja, so bile povprečne dnevne temperature v Sloveniji najnižje po letu 1991. "Za Ljubljano velja, da je povprečna dnevna temperatura za ta dva dneva 17,5 stopinje Celzija, letos pa smo v petek izmerili 7,5 stopinje Celzija, kar je natanko deset stopinj manj," razlaga Markošek.

Nadpovprečna je tudi količina padavin, in tako bo tudi v prihodnjih dneh, ko bomo imeli nestalno vreme. "Danes sicer še ne, prav tako jutri, od srede naprej pa bodo padavine spet pogostejše," pojasnjujejo na Arsu. "Več padavin bo na vzhodu, a povsod bo nekaj dežja."

Podobno na Hrvaškem

O nizkih temperaturah poročajo tudi s Hrvaške. V Splitu so izmerili najnižje temperature, odkar je v tem priobalnem mestu začela delovati meteorološka postaja. 26. maja so bile jutranje temperature z 8 stopinjami Celzija za 2,1 stopinje nižje od dosedanjega jutranjega rekorda iz leta 1991. Povprečna dnevna temperatura je bila 11 stopinj Celzija, kar je za 4,2 stopinje manj od dosedanjega rekorda 26. maja 1991, ko je povprečna dnevna temperatura znašala 15,6 stopinje Celzija.

Komentarjev 11
  • francek 22:08 27.maj 2013.

    Veliko je ićev v Sloveniji, zato je tudi zabredla tako daleč

  • Bizgec 15:21 27.maj 2013.

    No, razlozi, kako tocno lahko izjema potrdi pravilo?

  • Panama Jack 15:02 27.maj 2013.

    Mogoče zato, ker večina Slovencev letuje na Hrvaškem in jih(nas) zanima, kdaj se bo poletje začelo, da lahko otroke odpeljemo čofotat (najraje pred začetkom sezone).