Slovenija
15 ogledov

Nizko zaupanje Janševi vladi

tos_niko_ifp230408 Žurnal24 main
Večina anketirancev Politbarometra meni, da za Slovenijo ne bi bilo koristno, če bi vlada premiera Janeza Janše v sedanji sestavi dobila nov mandat.
 
 

Tako visokega zavračanja Janševe vlade nismo zabeležili vse od začetka meritve leta 2001.

Niko Toš, Center za raziskovanje javnega mnenja

 
Zadnja javnomnenjska raziskava Politbarometer pred parlamentarnimi volitvami je pokazala, da po strankarskih preferencah vodi SD s 23 odstotki, sledi ji SDS s 15 odstotki podpore. Na tretje mesto se je uvrstila SNS s sedmimi, na četrto pa Zares s šestimi odstotki podpore. Sledita LDS s petimi in DeSUS s tremi odstotki podpore. Po dva odstotka so dobile NSi, SLS in Lipa.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo pripravlja Center za raziskovanje javnega mnenja, so anketirance povprašali tudi, ali bi bilo za Slovenijo koristno, da Janševa vlada v sedanji sestavi dobi mandat še za naslednja štiri leta. Da bi bilo to za Slovenijo koristno, meni 29 odstotkov vprašanih, da bi bilo nekoristno, pa 61 odstotkov, medtem ko jih je 10 odstotkov odgovorilo z "ne vem". Raziskava je potekala med 16. in 18. junijem na vzorcu 804 anketirancev.

Raziskava je zabeležila tudi visok odstotek nepodpore Janševi vladi, saj vlade ne podpira 60 odstotkov vprašanih, podpira pa jo le 33 odstotkov. Podoben rezultat so zabeležili tudi pri vprašanju zaupanja v institucije, kjer se je 27 odstotkov anketirancev izreklo, da predsedniku vlade zaupa, 48 odstotkov pa mu ne zaupa. Predsednik vlade se je tako znašel na najnižji točki zaupanja od leta 1996, z izjemo obdobja vlade Andreja Bajuka. Raziskava je potekala med 16. in 18. junijem na vzorcu 804 anketirancev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.