Slovenija
21 ogledov

Nizko zaupanje v Banko Slovenije

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Anketa kaže nizko zaupanje javnosti v Banko Slovenije in guvernerja Boštjana Jazbeca.

Zaupanje javnosti v institucije je že dolgo na nizki ravni, temu se ni izognil niti regulator bančnega sistema, Banka Slovenije, v tedenski anketi ugotavlja časnik Delo. Anketa kaže, da je več tistih, ki ji ne zaupajo.

Več kot 40 odstotkov anketiranih ne zaupa osrednji bančni instituciji v državi, še manj pa njenemu guvernerju Boštjanu Jazbecu, piše časnik. Na vprašanje anketarjev, ali zaupajo BS jih je 24 odstotkov vprašanih odgovorilo, da instituciji "ne zaupajo", 17 odstotkov, da ji "sploh ne zaupajo", dva odstotka jih "ne ve", 26 odstotkov jih "niti ne zaupa niti zaupa", 25 odstotkov BS "zaupa" in le dva odstotka instituciji "zelo zaupa".

Na vprašanje, kako bi ocenili zaupanje v guvernerja Banke Slovenije Jazbeca, je 23 odstotkov odgovorilo, da mu ne zaupa, 19 odstotkov pa sploh ne zaupa. Skoraj četrtina (24 odstotkov vprašanih) mu niti ne zaupa niti zaupa. Zaupa mu 14 odstotkov anketiranih, en odstotek pa zelo zaupa.

Nizko zaupanje DUTB

Velika večina javnosti ob letu dni od reševanja slovenskih bank meni, da njihova sanacija ni bila uspešna, o tem je prepričanih skoraj 80 odstotkov anketiranih. Nizko zaupanje ima tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), saj ji zaupa manj kot desetina anketiranih. Ne zazupa pa ji dve tretjini.

Anketa je bila izvedena v času, ko sta se BS in guverner znašla v vrtincu očitkov, da so neupravičeno izbrisali imetnike podrejenih obveznic in prikrili resnico o velikosti bančne luknje.

Anketo je 17. in 18. februarja opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 400 odraslih državljanov.

Komentarjev 5
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:00 24.februar 2015.

    VIDEO SOOČENJE z argumenti - zgovorno razkritje zavajanj predstavnikov Banke Slovenije, prejšnje Vlade RS ter akterjev sporne sanacije bank, ob množični razlastitvi državljanov in srhljivem oškodovanju davkoplačevalcevwww.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5asMesec februar je potekal predvsem v znamenju razkritij dr. Tadeja Kotnika, ...prikaži več člana Strokovnega sveta VZMD in prvo-podpisnika Ustavne pobude (www.youtube.com/watch?v=1qMbXiF1SK0), ki so pripeljala do Nujne seje Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru RS, kjer sta ob dr. Kotniku aktivno sodelovala tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič in odvetnik VZMD in razlaščenih imetnikov obveznic, Miha Kuničwww.youtube.com/watch?v=2sJwgazbjnEDva tedna po vložitvi Predloga za izdajo začasne odredbe o prepovedi prodaje NKBM na Ustavno sodišče RS je na nujni seji Odbor za finance in monetarno politiko Državnega zbora RS, v sklopu razširitve dnevnega reda obravnaval »Pobude in zahtevi Vseslovenskega združen

  • programer 08:12 24.februar 2015.

    Kar par let sem kolebal, da bi zapr Tr. pri NLB, pa ga zaradi komoditete in trajnikov nisem. No sedaj, pa me je nosljati s svojo pobalinsko izjavo dokončno prepričal, adijo NLB.

  • Dusan Kokalj 11:47 23.februar 2015.

    Ali je v sloveniji sploh še kakšen poštenjak?