Slovenija
19 ogledov

Nizozemci podprli proevropske stranke

Mark Rutte EPA
Nizozemski volilci so na sredinih parlamentarnih volitvah večinsko podprli proevropske stranke in zavrnili protievropski ekstremizem Geerta Wildersa.

Po preštetega 13,6 odstotka glasovnic so vladajoči liberalci VVD premiera Marka Rutteja osvojili 41 sedežev v parlamentu, laburisti bivšega Greenpeaceovega aktivista Diedrika Samsoma pa 37, kar je precej več, kot so napovedovale ankete.

To pomeni, da bi imeli največji stranki, če bi sklenili koalicijo, z 78 sedeži tesno večino v 150-članskem parlamentu in bi verjetno potrebovali podporo še kakšne manjše stranke.

Leva Socialistična stranka je po delnih izidih osvojila 16 sedežev, Wildersov PVV pa le 15, kar je hud padec v primerjavi s prejšnjim sklicem, ko je imel 24 poslancev.

Rutte zadovoljen z izidi

Rutte, ki bo, kot kaže, dobil nov mandat za sestavo vlade, na slavju volilne zmage v Haagu ni želel komentirati izidov, češ da je še prezgodaj. "Moramo videti, kaj se bo zgodilo. PvdA še vedno lahko zmaga," je izjavil, čeprav je za rezultat svoje stranke dejal, da je najboljši v njeni zgodovini.

"To je velika spodbuda za program, ki smo ga predlagali, da bi država izšla iz krize močnejša in da bi se nadaljevala rast nizozemskega gospodarstva," je dejal Rutte.

Samsom je doživel bučen sprejem svojih privržencev v amsterdamskem gledališču Paradiso. "Nizozemska potrebuje stabilno vlado v čim krajšem času," je poudaril. "Želimo sodelovati v tej vladi, če bodo današnji rezultati ustrezno zastopani v programu nove vlade," je dodal.

Zunanji minister Uri Rosenthal je ocenil, da Wildersov poraz dokazuje, da Nizozemci niso skrajneži. "Zelo jasno je, da Nizozemci ne marajo zelo ekstremnih evropskih stališč. Smo člani EU in morali bi se je držati še mnoga leta," je dejal.

"Raje bi prišel pred vas z dobrimi novicami"

Wilders, ki je privedel do padca zadnje vlade, ker je zavrnil potrditev varčevalnega proračuna, po pričakovanjih ne bo dobil nobene vloge v novi koaliciji. "Raje bi prišel pred vas z dobrimi novicami," je na zborovanju svoje stranke dejal vidno pretresen Wilders, ki je komaj zadrževal solze. "V Bruslju imajo zdaj zabavo. To je škoda," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.