Slovenija
16 ogledov

Njegovi kadri so zadeve obvladali

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. Špela Mohorič
Za podjetja najbolj škodljivi so politično imenovani nadzorniki; ti so tudi najmanj izobraženi.

Na ljubljanski ekonomski fakulteti so izračunali, da so politično imenovani nadzorniki slovenskemu gospodarstvu povzročili za 1,5 milijarde evrov škode.

Raziskava, ki je zajela obdobje desetih let in 251 podjetij, kaže, da je četrtina vseh članov nadzornih svetov politično okužena, med tistimi, ki so bili na funkcijo imenovani vsaj dvakrat, pa je bilo politično kadrovanih skoraj pol; ti imajo tudi nižjo izobrazbo od povprečja. Druga analiza kaže, da so med deset tisoč podjetji pri nas, v katerih dela več kot polovica vseh zaposlenih, najuspešnejša podjetja v tuji lasti, sledijo slovenska zasebna podjetja, na repu so državna. Podjetja v državni lasti imajo sicer najvišje povprečne plače.

“Težava je, ker so pri nas dejanski lastniki državnih podjetij politične stranke, ki nastavljajo ljudi v podjetja z določenim interesom. Ko se sklepajo koalicijske pogodbe, je najpomembnejše vprašanje, kako si bodo razdelili ministrske položaje in državne sekretarje ter kdo bo kam imenoval svoje nadzornike. V mojih časih so bili v podjetja, na primer v Luko Koper, Intereuropo, Istrabenz, Gorenje in Petrol, imenovani ljudje, ki so zadeve obvladali,” je dejal Milan Kučan, nekdanji predsednik države.

Komentarjev 8