Slovenija
30 ogledov

"Njeni dosežki segajo do zvezd"

Sunita Willams odlikovanje
1/4
Reševalni pas/Twitter
Predsednik Borut Pahor je danes astronavtki slovenskega rodu Suniti Williams podelil medaljo za zasluge. Williamsova je slovensko odlikovanje dobila zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mladimi rodovi Slovencev.

"Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, ki so v imenu ZDA pa tudi celotnega človeštva opravili pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ... S svojim sodelovanjem z različnimi slovenskimi ustanovami vstopa v svet slovenskih mladostnikov kot vzornica za njihova prihodnja raziskovanja in znanstvena prizadevanja, da bi nekoč tudi oni segali po zvezdah. S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti," je zapisano v utemeljitvi.

Pahor je po podelitvi odlikovanja poudaril, da Williamsova "navdihuje vse, ki imajo sanje in imajo velike vizije". Označil jo je tudi za "izjemno osebnost" ter astronavtko in strokovnjakinjo, "ki je s svojim znanjem in pogumom skoraj dobesedno premikala in premika meje človekovega znanja in bivanja".

"Pri njej lahko brez običajnega pretiravanja rečemo, da njeni dosežki segajo skoraj do zvezd. S kančkom občudovanja lahko rečemo, da je ena od zvezd," je dejal slovenski predsednik.

"Prav je, da imamo Slovence po svetu za naše"

Dodal je, da je Williamsova slovenskega rodu in se tega tudi zaveda ter je povezana s Slovensko znanstveno fundacijo in preko nje s slovensko znanostjo ter v Slovenijo prinaša znanje o najnovejšem napredku na področju poletov v vesolje, zlasti tehnologije in raziskav. Prav zaradi slovenskih korenin je po oceni Pahorja prav, da "jo imamo tudi za svojo".

"Prav je, da imamo vse Slovenke in Slovence, ki živijo po svetu, in njihove potomce na neki način za naše, ne glede na njihovo državljanstvo. Tak pogled je morda še prav posebej pomemben v času krize, ki nam je, kot je videti, vzela preveč samozavesti. Pozabljamo namreč, da smo na neki način v celoti izjemen narod, ki je kljub številčni majhnosti sredi velikih narodov ohranil sebe, razvil svojo kulturo, razvil in okrepil svojo samobitnost in končno prišel tudi do svoje države. Pozabljamo na izjemne dosežke, ki so jih dosegli naši predniki in jih dosegajo naši sodobniki v umetnosti, znanosti, poslu, športu in na drugih področjih. Zato moramo biti bolj ponosni prav na vsakega od njih, ki mu uspe nadpovprečen rezultat pri delu. Prav posebej pa na tiste redke, ki jim uspejo presežki v svetovnem merilu," je poudaril Pahor.

Sunita tretjič v Sloveniji

Williamsova se je vidno ganjena zahvalila za odlikovanje in vsem, "ki so ji omogočili, da se v Sloveniji", ki jo je doslej obiskala trikrat, "počuti kot doma".

Po podelitvi je imela krajše predavanje z naslovom Moja pot v vesolje, v katerem je zelo osebno spregovorila o tem, kako je postala astronavtka. Izrazila je upanje, da bo v prihodnosti v vesolje poletel tudi kak astronavt iz Slovenije. Doslej sta v vesolje poleg nje poletela še dva ameriška astronavta slovenskega rodu. Ob koncu je mlade v Sloveniji pozvala, naj se pridružijo znanstvenim programom tako v Sloveniji kot po svetu.

Podelitve odlikovanja so se med številnimi gosti udeležili tudi predsednik DZ Janko Veber, minister za obrambo Roman Jakič in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.