Slovenija
36 ogledov

Njeno delo ni plagiat

Alenka Bratušek EPA
Senat ugotovil, da magistrsko delo Bratuškove ni plagiat.

Senat FDV je ugotovil, da magistrsko delo Alenke Bratušek ni plagiat. Sklep o ustavitvi postopka za odvzem znanstvenega naslova je bil po poročanju spletnega portala časnika Delo sprejet danes dopoldne.

V poročilu so zapisali, da "pogoji za odvzem znanstvenega naslova, kot jih predvideva Statut Univerze v Ljubljani, ne obstajajo". Celotno obrazložitev senata lahko preberete na tej povezavi.

Kot pojasnjujejo na FDV, je Bratuškova v svoji magistrski nalogi avtorska dela drugih avtorjev sicer navajala v nasprotju z danes uveljavljenimi načini citiranja. Vendar pa "na podlagi kritičnega ovrednotenega zbranega gradiva in virov ni mogoče strokovno in znanstveno presoditi, da naloga v pomembnem delu ni rezultat njenega lastnega dela".

"Šlo je za napačne citate"

Milan Brglez s FDV je na novinarski konferenci pojasnil, da jim je KPK dejansko samo odstopila prijavo v zvezi s sumom plagiatorstva pri magistrskem delu premierke Bratuškove, sam postopek za presojo pogojev za odvzem naziva pa, da so vodili avtonomno na podlagi statuta ljubljanske univerze in v skladu z zakonom o upravnem postopku.

"Pri magistrskem delu Bratuškove je šlo za napačne citate, še zlasti sta bila relevantna dva dokumenta, ki ju je sprejela vlada in sta se v javnosti pojavila kot avtorizirana. Iz nadaljnjega postopka pa se je ugotovilo, da nista avtorizirana," pravi Brglez. Hkrati se je izkazalo, da je Bratuškova pri ustvarjanju teh dokumentov sodelovala. Iz tega je nekako izhajalo, da "neustrezno citirano ne pomeni v tem primeru prisvajanje tujega dela", dodaja Brglez.

Poudaril je, da se na podlagi statuta v tem primeru lahko "pogovarjamo zgolj o obtožbah za plagiatorstvo in o ničemer drugem". Vse kar je možno na podlagi tega je zgolj upravni spor, ki ga lahko sproži le Bratuškova, še doda Brglez.

"Vesela, da je zgodba končana"

V kabinetu predsednice vlade so za STA pojasnili, da je Bratuškova ves čas zagotavljala, da stoji za svojim magistrskim delom, ki ga je pripravila z najboljšimi nameni in s svojimi močmi, in je takšenn sklep pričakovala.

Kot navajajo, bi ob drugačni odločitvi odstopila s položaja, kot je obljubila ob svojem imenovanju. Premierka je vesela, da je s to presojo FDV zgodba končana.

Začelo se je z anonimnim pismom

Komisija je njeno delo vzela pod drobnogled, potem ko je na spletu zaokrožilo anonimno pismo, ki je takrat še bodočo mandatarko obtoževalo plagiatorstva pri pisanju magistrske naloge. Sedanji premierki so očitali, da je v celoti prepisala štiri strani brez navedbe vira. Poleg tega naj bi navedla 16 virov, ki jih v nalogi sploh ni uporabila.

Komentarjev 30
  • Scott 16:31 09.julij 2013.

    Slišal in je kot dan in noč!Gospod Janez Janša v angleščini predava po več tujih državah, ta ni sposobna brez listka niti v materinem jeziku povedati dveh stavkov in to je dejstvo!Pri nas v vrtcu pa otročički tako lepo recitirajo-BREZ LISTKOV!

  • Scott 16:26 09.julij 2013.

    To je skropucalo, precej slabše kot slabo slaba srednješolska naloga.

  • Scott 16:23 09.julij 2013.

    Pri nas v vrtcu otročički tako lepo recitirajo-BREZ LISTKOV!