Slovenija
166 ogledov

NKBM ni več naša druga največja banka

Banka Celje Anže Petkovšek
Na slovenskem bančnem trgu je vendarle prišlo do prve združitve dveh večjih bank. Z vpisom pripojitve Banke Celje k Abanki Vipa v sodni register je namreč danes formalno zaživela združena Abanka. Ta bo druga največja banka na trgu, njena lastnica - država pa jo bo morala prodati do konca junija 2019.

Sedež banke bo v Ljubljani, Banka Celje pa bo z dnem pripojitve prenehala poslovati kot samostojna pravna oseba. 

Abanka | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Vse njene obveznosti in pravice bodo prenesene na Abanko kot njeno pravno naslednico. Komitentom ob tem ni treba storiti nič, saj bo poslovanje potekalo nemoteno. 

Postopki za združitev so se začeli odvijati letos. Upravi sta maja podpisali pogodbo o pripojitvi Banke Celje k Abanki, nato sta to potrdili skupščini bank. 

Agencija za varstvo konkurence je zeleno luč z odločbo, da je koncentracija bank skladna s pravili konkurence, prižgala junija, Banka Slovenije sredi septembra. Popolna integracija sistemov pa se bo izvršila do konca leta 2016. 

Posvetili se bodo poslovanju s prebivalstvom 

Združena banka bo usmerjena predvsem v poslovanje s prebivalstvom ter malimi in srednje velikimi podjetji, so napovedali. 

"Abanka bo zagotavljala dolgoročno donosnost kapitala in s tem postala zanimiva za bodoče investitorje," pa je maja napovedoval predsednik uprave Abanke Vipa in predsednik uprave nove združene Abanke Jože Lenič

Država mora združeno banko prodati do 2019 

Združena banka je namreč zavezana k privatizaciji. Obe sta bili v sanaciji sistema konec leta 2013 in v letu 2014 deležni državne pomoči. 

Banka Celje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sprva je za Abanko veljalo, da se mora prestrukturirati do konca leta 2018, ker pa je država vmes prevzela lastništvo še nad Banko Celje, se je zavezala, da ju bo združila in prodala do konca polletja 2019. Obljuba je bila pogoj za soglasje Evropske komisije za državno pomoč. 

Lenič - v upravi se mu bo poleg sedanjega člana Aleksandra Vozla po pridobitvi licence za vodenje banke pridružil še Matej Golob Matzele - je za Radio Slovenija povedal, da se bo združena banka resda imenovala Abanka, a da bo na področju savinjske regije uporabljala tudi blagovno znamko Banke Celje. Prav tu se bodo tri poslovalnice obeh bank prikrile, a so v bankah z načrti glede zapiranja in odpuščanj skopi. 

Odpuščanje še prihaja 

Mediji so spomladi ugibali, da naj bi brez dela ostalo 300 zaposlenih in da naj bi zaprli 10 poslovalnic. 

Banka Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Jasno je, da tak proces potegne za sabo tudi zniževanje števila zaposlenih, vendar so podrobno načrti in merila še v pripravi," je za Radio Slovenija povedal predsednik uprave Banke Celje Davorin Leskovar

V obeh bankah je sedaj skupaj približno 1300 zaposlenih. 

Tektonski premiki na slovenskem bančnem trgu

S tem se nadaljujejo premiki na slovenskem bančnem trgu, ki so po mnenju centralne banke zaradi vse bolj ostre konkurence nujni. 

"Proces združevanja Abanke in Banke Celje je ključen korak v smeri konsolidacije bančnega sistema s končnim ciljem potrditi in omogočiti vzdržno in stabilno rast slovenskega bančnega sistema," je formalno združitev pospremil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. 

Po drugi bančni sanaciji se je sredi letošnjega leta izvršila prva privatizacija, saj je država drugo največjo banko na trgu in tudi podržavljeno NKBM prodala ameriškemu investicijskemu skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). 

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto:  | Avtor: Nace Novak Nace Novak

Obetajo se novi premiki. Poleg prodaje Abanke je namreč država Evropski komisiji do konca leta 2017 obljubila še delno privatizacijo NLB, v kateri naj bi obdržala 25 odstotkov plus eno delnico.

Naprodaj sta banka Raifeissen in Sberbank, ki sta napovedali umik s slovenskega trga. Medtem je Hypo Alpe Adria nekdaj v avstrijski lasti prešla v roke ameriškemu investicijskemu skladu Advent International ter EBRD. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Robi Lapar 08:25 05.oktober 2015.

    Zdaj se še morajo zmeniti katera bo prva med slabimi bankami...najbolj perspektivna niša v bančni branži.