Slovenija
96 ogledov

NKBM prodana za 250 milijonov!

NKBM Anže Petkovšek
Slovenski državni holding je prižgal zeleno luč za prodajo Nove KBM. Ameriški sklad Apollo in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) jo bosta kupil za 250 milijonov evrov.

Pogajanja z ameriškim skladom Apollo za prodajo Nove KBM so končana. Slovenski državni holding, ki je vodil prodajo banke, in kupca so v skupni izjavi za javnost sporočili, da so posel že podpisali. Za banko, ki je v 100-odstotni državni lasti, bodo odšteli 250 milijonov evrov. Sklad Apollo je kupil 80 odstotkov NKBM, ostalih 20 odstotkov pa Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Država pa bo ob tem jamčila tudi za morebitne stroške, ki bi nastali na podlagi odločitev ustavnega sodišča (morebitne odškodnine izbrisanim imetnikom podrejenih obveznic), davčnih pregledov ali situacije v hčerinskih družbah.

Gernot Lohr iz sklada Apollo Global Management je on nakupu večinskega deleža izpostavil, da ima NKBM izjemen razvojni potencial "Prepričani smo, da bo NKBM kot franšizna naložba (angl. franchise asset), ki se sooča s številnimi izzivi, pod vodstvom izkušenega in angažiranega lastnika, kot je Apollo, povrnil stari ugled in zagotovil stabilnost vsem njenim deležnikom."

Pri EBRD izpostavljajo, da bodo tesno in aktivno sodeloval z novim večinskim lastnikom Apollo pri prestrukturiranju banke in uvedbi najvišjih standardov korporativnega upravljanja. Nick Tesseyman, izvršni direktor EBRD za finančne institucije, je dejal, da je "okrepitev slovenskega bančnega sistema nujna za nadaljevanje vzdržne gospodarske rasti in EBRD je v celoti pripravljena prispevati svoj delež".

"Vse vloge komitentnov so varne"

"Ne glede na procese, ki še sledijo, ostajajo vsa obstoječa pogodbena razmerja za naše stranke nespremenjena, vloge komitentov so varne. Prav tako bomo v Novi KBM in Skupini nemoteno opravljali vse storitve v polnem obsegu," je ob današnjem prodaji v izjavi za javnost navedel predsednik uprave Nove KBM Robert Senica, ki je prepričan, da sta Apollo in EBRD strateškainvestitorja, ki bo sta znal izkoristiti celoten potencial družbe in utrdila položaj banke na trgu.

Pred dvema letoma je država NKBM dokapitalizirala z 870 milijoni

V javnosti se je medtem kot najbolj problematično izpostavljalo ceno.

Nasprotniki prodaje banke, h kateri se je država zavezala v zameno za zeleno luč Bruslja za obsežno državno pomoč in nacionalizacijo leta 2013, so namreč poudarjali, da je država za banko samo takrat dokapitalizirala za 870 milijonov evrov.

A strokovnjaki pojasnjujejo, da je država takrat s tem denarjem pokrila predvsem izgube za nazaj.

Več sledi ...

slovenija 15.04.11, Nova KBM, NKBM, Banka, Tivolska cesta, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 26
  • h3o 18:46 01.julij 2015.

    JJ je car. Le še prepričati ga je treba, da ustanovimo protiislamistično stranko slovenije. PIS skratka.

  • h3o 18:45 01.julij 2015.

    kravatarji!!!

  • dragec 14:06 01.julij 2015.

    levakar jet voj plešasti veliki vodja