Slovenija
24 ogledov

NKBM z več kot 200 milijoni izgube

nkbm Anže Petkovšek
NKBM lani ustvarila 203,3 milijona evrov izgube. Pred slabitvijo 91,2 milijona evrov dobička. Priprave na reorganizacijo in novo dokapitalizacijo.

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je lani ustvarila 203,3 milijona evrov izgube iz rednega poslovanja, medtem ko je pred slabitvami in rezervacijami beležila za 90,6 milijona evrov dobička. "Skupina je v zadnjem trimesečju lanskega leta oblikovala dodatne rezervacije v rekordni višini 309,2 milijonov evrov, kar je za 76 odstotkov več kot v letu 2011 in bistveno več od načrtov za leto 2012," so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji nadzornega sveta.

Priprave na dokapitalizacijo

Banka načrtuje, da se bosta obseg in trend slabitev letos zmanjševala, saj je velik del kreditnega portfelja že prevrednoten. Kot so pojasnili v podjetju je na višjo raven rezervacij in slabitih vplivalo tudi dejstvo, da je banka v pripravah na dokapitalizacijo, ki jo načrtuje v prvi polovici leta. Svoje naj bi prispevalo tudi dodatno in kontinuirano slabšanje gospodarske aktivnosti, večje število stečajev podjetij v zadnjem trimesečju lanskega leta in prevrednotenje kolaterale v skupini.

Potrdili nepravilnosti

Glede forenzične revizije poslovanja v NKMB in nekaterih hčerinskih družbah v času uprave Matjaža Kovačiča so v banki potrdii, da je ugotovila določene nepravilnosti. Uprava je z rezultati seznanila nadzorni svet, v prihodnjih dneh pa bo banka poročilo predala pristojnim organom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.