Slovenija
51244 ogledov

NLB bo zaprla vse stare varčevalne račune

banka NLB Žurnal24 main
NLB bo zaprla vse stare varčevalne račune. Novi omogočajo zaračunavanje ležarin, česar pri starih banka ni mogla.

"NLB bo zaprla vse varčevalne račune, komitenti pa bodo morali podpisati novo pogodbo, saj stara ne omogoča zaračunavanja ležarin," nas je obvestil bralec, ki so mu ob obisku poslovalnice v podpis ponudili novo pogodbo.

Ležarine so strošek, ki ga banke zaračunajo za to, da hranijo vaš denar, plačati pa jih je praviloma treba za zneske nad sto tisoč evrov, tako da za večino ljudi to ne bo nov strošek. 

"V NLB poenostavljamo poslovanje in prehajamo na pogodbe, katerih osnova so Splošni pogoji poslovanja. Cilj je, da postopoma vse pogodbe za Varčevalne račune pri NLB  zamenjamo oziroma nadomestimo z novimi, ki temeljijo na splošnih pogojih. Z nadomeščanjem obstoječih pogodb z novimi smo pričeli že aprila lani, letos pa bomo stranke o prehodu obveščali centralno, in sicer četrtletno," pravijo na NLB.

Dodajajo, da je prehod postopen in da bo obveščanje strank za 1. četrtletje steklo v prihodnjih dneh.

"Stranke bomo seveda predhodno obvestili in jim dali vse potrebne napotke in pojasnila. Napotili jih bomo k bančnim svetovalcem ali na video klic v Kontaktni center, da bodisi odprejo nov račun bodisi se odločijo za druge oblike varčevanj," pravijo.

Zaračunavanje menda ni glavni cilj, bo pa posledica

Na vprašanje, ali je glavni razlog za zapiranje in ponovno odpiranje računov to, da stare pogodbe ne omogočajo zaračunavanja ležarin, pa so odgovorili, da je "glavni razlog prehod na uvedbo Splošnih pogojev in s tem poenostavitev poslovanja". Drži pa, da pogodbe, ki so bile sklenjene pred 27. julijem 2020, zaračunavanja ležarin ne omogočajo, nove pa ga.

Ležarina oziroma nadomestilo za visoka stanja se od 1. julija na NLB plačuje za zneske nad 100 tisoč evrov, mesečno nadomestilo znaša 0,04 odstotka. Nekdo, ki bi imel ves mesec na banki 150 tisoč evrov, bi tako plačal 60 evrov mesečnega nadomestila.

"Upošteva se seštevek stanj na NLB Osebnih računih in paketih, NLB Varčevalnih računih, NLB Postopnih varčevanjih in NLB Depozitih. Pri varčevalnih računih, postopnih varčevanjih in depozitih upoštevamo le tiste, sklenjene po 27. juliju 2020, na kar smo stranke opozarjali že od uvedbe nadomestil za visoka stanja v aprilu 2021," so pojasnili. Takrat so ležarine uvedli za zneske nad 250 tisoč evrov, pozneje so znesek znižali. 

V NKBM se nadomestilo za zneske nad 100 tisoč evrov prav tako obračuna v višini 0,04 odstotka. Pri njih se denar na varčevalnih računih upošteva ne glede na datum odprtja na rentnem varčevanju, ZA-TO varčevanju in depozitih pa le tisti, ki so bili sklenjeni od 1. 6. 2021.

Ležarine je že uvedla tudi Delavska hranilnica, ki bo po poročanju N1 zaprla vse račune, prek katerih stranke redno ne poslujejo. Maja bo ležarine začela zaračunavati tudi Unicredit banka.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Maggionela
    Maggionela 00:34 08.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • igorgeus 17:50 07.januar 2022.

    Zaracunavanje ni cilj. Je se kaksna druga razlika med pogodbama?

  • optimo75 15:38 07.januar 2022.

    Avtor članka, si preveril, če tvoji podatki držijo?? Se ne plača 0,04 % na znesek nad 100.000 evrov? To bi bilo 20 evrov na mesec v tvojem primeru, da ima varčevalec v banki 150.000.