Slovenija
39 ogledov

NLB oškodovana za 48 milijonov

banka NLB Boštjan Tacol
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je opravil 11 hišnih preiskav, v katerih so tri osebe začasnopridržali, banka pa je bila s spornimi krediti oškodovana za 48 milijonov evrov.

Preiskovalci so danes na podlagi sodnih odredb opravili 11 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, pri katerih so iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki utegnejo biti dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Prostost so začasno odvzeli trem osebam, zdaj so vse že na prostosti, je v izjavi za medije povedal direktor NPU Darko Majhenič.

Majhenič je povedal, da so preiskave sprožili na podlagi obvestila Komisije za preprečevanje korupcije o sumu storitve več kaznivih dejanj, nadaljevali so na podlagi lastne dejavnosti, sum kaznivega dejanja pa je naznanila tudi oškodovana banka.

"Na podlagi ovadbe NLB od jutranjih ur poteka preiskava policije na več lokacijah banke v Ljubljani in Mariboru. Gre za primer, ki se je začel na pobudo NLB, zaradi obstoja razlogov za sum kaznivih dejanj. NLB s preiskovalci polno sodeluje in jim nudi vso potrebno podporo pri njihovem delu," so sporočili iz NLB in dodali, da gre za sume kaznivih dejanj, povezanih z enim največjih potencialnih oškodovanj banke v zadnjih letih.

Najeli kredite in jih ne odplačali

Predkazenski postopek poteka zoper pet fizičnih oseb, in sicer zoper direktorja podjetja iz Ljubljane, ki se je ukvarjalo z odkupom terjatev, dva bivša direktorja regijske organizacijske enote oškodovane banke ter odgovorni osebi dveh podjetij iz Maribora, ki sta najeli več spornih kreditov in jih nikoli odplačali.

Kot poročajo Finance, naj bi preiskovali posle NLB s podjetji, povezanimi s Samidom Osmanovićem. Podjetje v lasti slednjega naj bi NLB neuradno dolgovalo več deset milijonov evrov. Večer pa poroča, da naj bi preiskovalci NPU preiskali tudi pisarno Albina Turka, direktorja Mariborskih lekarn, ki pa naj ne bi bil pridržan, preiskava pri njem pa naj bi bila zaključena.

Pri izvedbi operativnih dejavnosti je sodelovalo 40 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osem let.

Medja: Stvari je treba počistiti

Ob robu poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) je predsednik uprave NLB Janko Medja dejal, da sodelovanje z organi pregona poteka odlično. Na vprašanje, kako bodo srednji menedžment prisilili v sodelovanje, je odgovoril, da ta del zaposlenih v banki deli zaveto vodstva, da se stari grehi počistijo. Po njegovi oceni zato prisila ne bo potrebna.

V banki so po njegovih besedah v zadnjem času naredili veliko sprememb pri procesih, zato verjame, da tako slabega odločanja kot v preteklosti v prihodnje ne bo več. V NLB se trudijo javnost prepričati, da je lahko NLB tudi zgled za nekaj dobrega in ne le primer za slabe prakse.

Na vprašanje, če se zavzema za javno preiskavo nepravilnosti v bančnem sistemu, pa je Medja odgovoril, da se kot državljan in davkoplačevalec zavzema, da se stvari počistijo. Odgovor na vprašanje, če je javna preiskovalna komisija v DZ najboljši nepolitičen način za razčiščenje s preteklostjo, pa prepušča drugim.

Komentarjev 4
  • mirko 09:42 18.december 2013.

    Še vedno so na vrhu tisti, ki so krivi za bančne mafijske posle. Sami sebe ne bodo spravili v zapor, prav smešen je tale cirkus o preganjanju krivcev. Enih par žrtvenih jagenj pač morajo zapret, da se javnost pomiri. Ampak ...prikaži več to so tisti najmanjši lopovčki, ki so prišli zadnji plenit majhne vsote kreditov. Tudi bančniki bodo kaznovani tisti, ki se jim takrat še sanjalo ni kaj sploh podpisujejo. Tisti, ki so pa takšno bančno prakso zastavili so pa nedotakljivi in še danes zasedajo vodilne položaje z visokimi plačami. Nič se ne bo spremenilo v tej družbi, vse dokler ne bo pravega zasebnega lastnika, ki bo pometel z podganami. Do takrat bo pa življenjski standard Slovencev še precej padal, tudi do 50% in mogoče še več.

  • mia 07:11 18.december 2013.

    ni oškodovana NLB, temveč državljani, kriva pa je vlada.

  • Avatar praufo
    praufo 23:31 17.december 2013.

    Kradli bi še naprej banke, če ne bi Brusel malo pritisnil, sicer pa je vse skupaj še zelo v povojih in se bo še kar mutilo. Politiki pravijo, da je ta banka v nacionalnem interesu, v resnici je pa pipa, ...prikaži več na kateri se voluharji napajajo. Ko zmanjka, davkoplačevalci prispevajo. Temu se reče nacionalni interes. Čudovito !