Slovenija
11 ogledov

NLB ovadila 62 oseb

banka NLB Boštjan Tacol
NLB je v okviru pregleda in analize največjih problematičnih strank lani identificirala 64 posameznih sumov kaznivih dejanj, ki so jih storile osebe zunaj in znotraj banke. S pregledi nadaljujejo.

NLB glede na aktualno javno razpravo, povezano s sanacijo bank, podaja pojasnila glede svojih aktivnosti na področju zaznavanja, preiskovanja in ukrepanja v primeru sporočenih in ugotovljenih sumov kaznivih dejanj. "V letu 2014 smo  identificirali 64 posameznih sumov kaznivih dejanj, ki so jih storile osebe izven in znotraj banke. Nacionalnem preiskovalnem uradu smo z 21 kazenskimi ovadbami odstopili 34 sumov ugotovljenih kaznivih dejanj, ostalim enotam policije pa s 30  kazenskimi ovadbami 30 sumov kaznivih dejanj," sporočajo z NLB.

V postopkih, kjer je bila z dejanji banka oškodovana, aktivno vlagajo premoženjsko pravne zahtevke, da se banki povrne nastala škoda. "Za posamezna kazniva dejanja smo ovadili skupaj 62 oseb, pri čemer se nekatere osebe kot osumljenci pojavljajo večkrat v različnih sumih kaznivih dejanj."

Poudarek na preventivi

Lani so v NLB vzpostavili tudi celovit sistem zaščite prijaviteljev, ki omogoča zaščito prijaviteljev znotraj banke. "Odgovornost najvišjega vodstva v NLB je ustvariti okolje in celovit sistem korporativne odgovornosti, ki bo zagotavljal pravočasno odkrivanje škodljivih ravnanj in njihovih posledic, da zmanjšamo moralno in materialno škodo banki," dodajajo v NLB.

Poudarjajo še, da bo NLB "tudi v prihodnje sodelovala v pobudah za dvigovanje standardov poštenega, transparentnega in zakonitega poslovanja".

Sodb bolj malo

V postopkih zoper odgovorne za nastalo bančno luknjo je bilo sicer od leta 2012 vloženih okrog 168 kazenskih ovadb. Sodnih epilogov, piše današnje Delo, pa je še vedno bolj malo, saj je so sodišča od leta 2012 izdala le sedem sodb.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič pri tem ugotavlja, da je bil pri preganjanju nepravilnosti v slovenskih bankah v zadnjem času res storjen napredek, ki pa ni optimalen. "Število ovadb je impresivno, a samo po sbi nič ne pove," poudari Klemenčič.

Komentarjev 2
  • valerijakregar 15:00 25.februar 2015.

    na vse tako odgovorne funkcije v državi so lahko prišli le tisti, ki jih je "požegnala" partija.p.s.: prosto po gospodu Starmanu

  • dragec 13:57 25.februar 2015.

    naj ovadijo svoja v 20 let nesposobna vodstva!!!!