Slovenija
30 ogledov

NLB potrebuje več kot 500 milijonov evrov

upravna stavba NLB Pixsell
NLB za normalno delovanje potrebuje mnogo več kot 500 milijonov evrov, ugotavlja minister za finance Janez Šušteršič.

Finančni minister Janez Šušteršič je danes povedal, da največja slovenska banka zgolj za to, da bi zadostila zahtevam regulatorjev, potrebuje med 400 in 500 milijoni evrov, medtem ko bo za to, da začne normalno poslovati, potrebovala še mnogo več.

Upa na konkretna jesenska pogajanja

Pogovori o dokapitalizaciji NLB že potekajo, zato Šušteršič ni želel razkrivati podrobnosti, izrazil pa je upanje, da bi do konkretnejših pogajanj z vlagatelji lahko prišlo že jeseni. Konkretnejše iskanje rešitev bo sicer po njegovem mnenju mogoče šele, ko bo zaključen skrbni pregled.
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je ocenil, da bo dogovor o dokapitalizaciji NLB sklenjen pravočasno, da bi si največja slovenska banka lahko izboljšala boniteto in se na mednarodnih trgih ceneje zadolževala. Po njegovem mnenju je sicer najpomembneje, da se po dokapitalizaciji izboljša upravljanje banke.

Če bi država sodelovala pri dokapitalizaciji NLB skozi uporabo dela denarnih vlog v banki, to po Kranjčevem mnenju sicer ne bi ogrozilo slovenskega finančnega sistema.

"Banka v državni lasti ni dobra"

Član uprave Gorenja in ekonomist Peter Groznik je ob tem dodal, da upa, da se bo NLB po razrešenem lastniškem vprašanju bolje odzivala na potrebe gospodarstva. "Izkazalo se je namreč, da banka v državni lasti preprosto ni dobra," je poudaril. Tuje banke so se po njegovem mnenju v preteklosti precej hitreje reševale in so bile prej dokapitalizirane, pri nas pa se ta agonija po njegovem mnenju še vleče.



Komentarjev 1
  • allstarr111 22:09 19.junij 2012.

    Oni potrebujejo vsaj 500 miljonov letno naslednje 3 leta, potem bomo pa videli ali bo ostalo pri 500 ali bodo rabili po milijardo ali morda celo dve letno. Oni so dajal kredite tajkunom ki nikol ne bodo poplačani, ...prikaži več a narod naj jih pa vrača, narod ni kriv na njihov minu in ga tudi vračal ne bo.