Slovenija
22 ogledov

NLB s skoraj 15 mio. evri izgube

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Skupina NLB je v letošnjem tretjem četrtletju dosegla negativen rezultat po davkih v višini 14,9 milijona evrov. Razlog za tako slab rezultat so visoko oblikovane oslabitve in rezervacije.

Trend oblikovanja visokih oslabitev in rezervacij se namreč zaradi slabšanja kreditnega portfelja nadaljuje tudi v tretjem trimesečju leta 2010. Posledično so med julijem in septembrom oblikovali 65,3 milijona evrov kreditnih oslabitev in rezervacij, s čimer se je stopnja pokritja portfelja z rezervacijami zvišala na 6,2 odstotka, je NLB sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V težkih razmerah poslovanja je skupina NLB sicer dosegla soliden rezultat pred rezervacijami v višini 71,6 milijona evrov, vendar je obseg oblikovanih oslabitev in rezervacij presegel ustvarjeni dobiček.

Bilančna vsota skupine NLB, ki ima 51 članic v 17 državah, se je v tretjem četrtletju zmanjšala za 570,1 milijona evrov na dobrih 19 milijard evrov.

Kapitalska ustreznost je bila na dan 30. september ocenjena na 10,9 odstotka, kar je za 0,2 odstotne točke več kot konec leta 2009. Hkrati se je količnik temeljnega kapitala (Tier 1) znižal za 0,1 odstotne točke na 6,8 odstotka.

Depoziti nebančnega sektorja so se v tretjem četrtletju povečali za 90,3 milijona evrov na 10,6 milijarde evrov, neto krediti nebančnemu sektorju pa zmanjšali za 170,6 milijona evrov na 12,2 milijarde evrov. Pri tem so se v največji meri zmanjšala posojila gospodarstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.