Slovenija
14 ogledov

NLB z 202 milijonoma evrov izgube

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
NLB, d. d., je lani ustvarila 183,4 milijona evrov izgube, cela skupina NLB pa 202,2 milijona evrov. Nadzorni svet je podal soglasje k sklepu uprave glede dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov.

"NLB je ustvarila 183,4 milijona evrov izgube, ki izhaja iz visokega obsega oslabitev in rezervacij. Nadzorni svet NLB je na seji podal soglasje k sklepu uprave banke glede dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov za krepitev kapitalske trdnosti banke skladno s potrjeno Strategijo NLB Skupine 2010–2015," je sporočil Marko Simoneti, predsednik nadzornega sveta (NS) NLB.

"Dokapitalizacija NLB, ki je predvidena v višini 250 milijonov, a nima praga uspešnosti, bo vsekakor pozitiven znak za nastop banke na mednarodnih finančnih trgih," pa ocenjuje prvi mož NLB Božo Jašovič. Na današnji tiskovni konferenci je dodal, da bo morala banka izvesti še vse dodatne načrtovane ukrepe za kapitalsko okrepitev. Med temi je navedel odprodajo nestrateških naložb, zmanjšanje posojil na nestrateških trgih, zmanjšanje tveganja naložbenega portfelja banke in ukrepe za racionalizacijo poslovanja in znižanja stroškov.

Krizno leto, "krizni" rezultati
Lansko leto je po oceni NS minilo v znamenju krize ta je vplivala na komitente oziroma poslabšanje kakovosti portfelja, to pa na visok obseg rezervacij in oslabitev. Lani je obseg dodatno oblikovanih rezervacij in oslabitev v NLB znašal 376,8 milijona evrov. "Negativen rezultat NLB je tudi posledica enkratnih dogodkov, predvsem oslabitev vrednostnih papirjev, razpoložljivih za prodajo, in kapitalskih naložb v odvisne družbe. NLB je sicer dosegla dobiček pred rezervacijami v višini 170,5 milijona evrov," še pravijo v NS.

NLB, d. d., je lani oblikovala za 376,8 milijona evrov oslabitev in rezervacij; celotna skupina pa za 477,3 milijona evrov.

Višji obseg obrestnih prihodkov
V preteklem letu so dobili 267 milijonov evrov z naslova obrestnih prihodkov, razlog je v zvišanju obrestne marže (znašala je 1,88 odstotka) kot posledice večjega znižanja tako pasivnih kot aktivnih obrestnih mer.

Stroške poslovanja so v primerjavi s predlani znižali za 2 odstotka, neobrestne prihodke za 14 odstotkov, odpravnine pa so bile višje za 4 odstotke.

Kvaliteto pokvarila zadnja četrtina
Na kvaliteto portfelja banke so ključno vplivale zaostrene razmere v zadnji četrtini leta, še ocenjujejo v NS in dodajajo, da se je to odražalo tudi na poslovanju NLB Skupine, ki je preteklo leto zaključila z izgubo v višini 202,2 milijona evrov. Ta izhaja iz visokega obsega oslabitev in rezervacij v višini 477,3 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.