Slovenija
1 ogledov

NLB zaradi grehov LB ob prevzem

Žurnal24 main
Hrvaške finančne oblasti so Novi Ljubljanski banki (NLB) zaradi dolgov njene predhodnice preprečile prevzem tamkajšnje družbe Optima Leasing.

NLB se je zanimal za prevzem 75,1-odstotnega deleža zagrebške družbe. Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev (Hanfa) je odločila, da je zaradi neizplačanih deviznih vlog Ljubljanske banke porušeno zaupanje potrošnikov v vse finančne družbe, ki so kakorkoli povezane z NLB, zato soglasja za prevzem ni želela dati.

Uradno: Premalo zaupanja
Hanfa se v obrazložitvi sklicuje na zakon, po katerem je možno zavrniti potencialnega kupca, če bi bilo zaradi njegovega pravnega ali finančnega statusa, njegovih dejanj in postopkov lahko ogroženo poslovanje ali otežen nadzor nad njim v kupljeni družbi.

Slovenski banki so se tako za bančnim postavili po robu repi spora in neizplačanih dolgov do hrvaških deviznih varčevalcev Ljubljanske banke tudi na leasing trgu.

Sicer pa NLB v primeru Optima Leasinga ni uspela v poskusu neposrednega solastništva. NLB se je namreč o nakupu tričetrtinskega deleža hrvaške družbe dogovorila oktobra s podjetjem NLB Leasing iz Ljubljane.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da se z odločitvijo Hanfe, ki je bila sicer v hrvaškem uradnem listu objavljena pred božičem, nadaljujejo "dobrososedski odnosi" med dvema državama, ki so nov zagon dobili s slovensko blokado hrvaških pogajanj z EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.