Slovenija
16 ogledov

NLB: zelena luč evropske komisije

nlb Žurnal24 main
Evropska komisija je odobrila dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) v višini do 250 milijonov evrov, ki je stekla danes.

Komisija je ukrep odobrila začasno zaradi finančne stabilnosti, dokončno odločitev pa bo sprejela po prejemu načrta prestrukturiranja NLB.

Začetek dokapitalizacije NLB
V prvem krogu prodaje, ki bo trajal 15 dni, bodo nove delnice Nove Ljubljanske banke (NLB) lahko vplačali in vpisali obstoječi delničarji v višini prednostne pravice v sorazmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu banke.

V drugem krogu prodaje, ki bo trajal osem dni, pa bodo ostalim vlagateljem na voljo preostale nove delnice, ki ne bodo vpisane in vplačane v prvem krogu.

Bo sodelovala KBC?
Za zamikom začetka dokapitalizacije (začeti bi se morala že v petek), uradno naj bi šlo za tehnične težave, naj bi stala negotovost, ali bo pri dokapitalizaciji sodelovala zgolj država kot največji lastnik ali tudi belgijska KBC in ostali delničarji. Če se KBC ne bo odločila za dokapitalizacijo in bo država sama dokapitalizirala banko, se bo delež države zvišal na skoraj 58 odstotkov.

Skupina NLB je lani zabeležila 202,2 milijona evrov izgube po obdavčitvi, medtem ko je predlani ta znašala 86,8 milijona evrov.

Izguba je posledica oslabitev in rezervacij, ki so lani dosegle 477,3 milijona evrov.
Vlada naj bi namreč še pretekli teden čakala na odgovor Evropske komisije, ali bi dokapitalizacija s strani države brez ostalih lastnikov pomenila državno pomoč.

Za vprašanje Bruslju so se na ministrstvu za finance po pisanju Dela, ki se sklicuje na neuradne vire, odločili iz previdnosti, komisijo pa skušajo prepričati, da gre za donosno naložbo in ne pomoč banki.

Največja lastnica je država
Dokapitalizacija, ki je predvidena v višini 250 milijonov evrov, a nima praga uspešnosti, bo potekala z izdajo največ 2.155.173 novih navadnih kosovnih delnic z glasovalno pravico, emisijska vrednost ene delnice pa bo 116 evrov. To je le malo nad knjigovodsko vrednostjo banke, ki je bila ob koncu lanskega leta pri 114 evrih.


Največja lastnica banke je država, ki ima neposredno v lasti okoli 33 odstotkov NLB, sledi belgijska KBC s 30,6-odstotnim deležem, več kot deset odstotkov delnice NLB imata Kapitalska družba (5,01 odstotka) in Slovenska odškodninska družba (5,05 odstotka), 5,80 odstotka delnic ima družba Poteza naložbe, 3,15 odstotka delnic ima Zavarovalnica Triglav, ki pa omenjeni delež prodaja, NFD pa ima v lasti skoraj poldrugi odstotek delnic NLB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.