Slovenija
12 ogledov

Nobelova nagrada Američanoma

Elinor Ostrom in Oliver Williamson sta letošnja najbolj uspešna ekonomista. Žurnal24 main
Nobelova nagrajenca za ekonomijo 2009 sta Američana Elinor Ostrom in Oliver Williamson. Nagrado sta prejela za delo na področju organizacije sodelovanja pri ekonomskem upravljanju.
Elinor Ostrom je sploh prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za ekonomijo. Kot je sporočila švedska akademija, sta oba nagrajenca dokazala, da " gospodarska analiza lahko osvetli večino oblik družbene ureditve". Ostromova bo prejela 980.000 evrov za analizo gospodarskega upravljanja, ki se osredotoča predvsem na upravljanje z javno lastnino oziroma lastnino pod javnim nadzorom.
 

Letošnji nagrajenci

Barack Obama za mir; Herta Müller za književnost; Venkatraman Ramakrishnan, Thomas Steitz in Ada Yonath za kemijo; Elizabeth Blackbourn, Carol Greider in Jack Szostak za medicino; Charles Kao, Willard Boyle in George Smith za fiziko.

Notranja struktura podjetij
Williamson je nagrado prejel za analizo ekonomskega upravljanja, v kateri se je osredotočal na notranjost podjetij. Dokazal je, da hierarhično urejene organizacije (denimo podjetja) predstavljajo alternativo upravnim strukturam, ki se razlikujejo predvsem glede pristopa do reševanja konflikta interesov.

Oči uprte v prvo nagrajenko
Največ pozornosti je seveda deležna Ostromova. Profesorica na univerzi v ameriški Indiani je bila sicer med kandidatkami že v preteklih letih. V prvem odzivu je priznala, da je nagrada zanjo veliko presenečenje in se počuti zelo počaščeno.

Ostromova in Williams sta nasledila njunega rojaka Paula Krugmana, ki je nagrado prejel za za analizo trgovinskih vzorcev in umestitve gospodarske dejavnosti. Njegova analiza je ponudila popolnoma novo teorijo za odgovor na številna vprašanja o učinku proste trgovine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.