Slovenija
3 ogledov

Nobelova nagrada trem Američanom

Morda bo po zaslugi ameriške trojice zdaj lažje razviti uspešne terapije proti r Žurnal24 main
Nobelovo nagrado za medicino za leto 2009 bodo prejeli Američani Elizabeth Blackbourn, Carol Greider in Jack Szostak, in sicer za raziskave na področju raka in staranja.

Imena dobitnikov priznanja je danes sporočila Švedska akademija v Stockholmu. Po njihovi odločitvi so si Američani priznanje zaslužili zaradi odkritja povezave in zaščite kromosomov, kar so prenesli na področje raka in staranja.

Blackburnova, sicer po rodu Avstralka, Greiderjeva ter Szostak, po rodu Britanec, bodo tako prejeli 10 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot 1,4 milijona dolarjev.

So našli rešitev za večno mladost in ščit proti raku?
Akademija je ob tem dejala, da je omenjena trojica s svojimi ugotovitvami "rešila ogromen problem v biologiji; odkritja so dodala nove dimenzije razumevanju delovanja celic in vpliva na mehanizem bolezni, hkrati pa so spodbudila razvoj novih potencialnih terapij". Trojica je odkrila, da staranje nastopi v primeru, da se konec kromosoma (telomeraza) skrči. Ta encim bi bil lahko ključ do večne mladosti, saj deluje pri staranju celic in ima odločilno vlogo pri tem, da celice postanejo rakave.

 

Lanski nagrajenci

Nagrado za dela o virusih, povzročiteljih raka na materničnem vratu ter aidsa, so prejeli Nemec Harald zur Hausen ter Francoza Francoise Barre-Sinoussi in Luc Montagnier.


Kmalu znani izsledki novih raziskav

Znanstveniki so tako ugotavljali tudi, ali je ta proces razlog za staranje tudi v organizmu kot celoti, ne le v posamezni celici. Čeprav so se k temu nagibali, se je proces staranja izkazal za bolj kompleksnega. "Zdaj domnevajo, da je staranje odvisno od nekaj različnih faktorjev, tudi telomeraze. Raziskave v tej smeri so trenutno zelo intenzivne," so še sporočili s Švedske.

Nagrade na šestih področjih
Področje medicine je navadno prvo med Nobelovimi nagradami, ki jih podelijo vsako leto. Z današnjim dnem se je začela letošnja sezona objave Nobelovih nagrajencev – jutri bo znan še dobitnik nagrade za fiziko, pojutrišnjem za kemijo, v četrtek za literaturo, v petek pa bo znan dobitnik najprestižnejše nagrade za mir. Podelitev nagrad se bo zaključila čez teden dni, ko bo znan še Nobelov nagrajenec za ekonomijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.