Slovenija
21 ogledov

Nobelovi nagrajenci za fiziko kar trije

Makoto Kobajaši, Tošihido Masakava in Yoichiro Nambu so letošnji Nobelovi nagraj Žurnal24 main
Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko sta prejela Japonca in Američan za dosežke na področju raziskav podatomskih delcev.

87-letni Joičiro Nambu z Inštituta Enrica Fermija Univerze v Chicagu je nagrado prejel za odkritje mehanizma spontanega razpada simetrije podatomskih delcev. 68-letni Tošihido Masakava in 64-letni Makoto Kobajaši iz Japonske pa sta Nobelovo nagrado prejela za odkritje izvora razpada simetrije delcev, ki napoveduje obstoj vsaj treh vrst kvarkov v naravi.

Američan Nambu je prejel polovico nagrade v skupni vrednosti 1,02 milijona evrov, Kobajaši in Masakava pa si bosta razdelila drugo polovico. Lani sta si nagrado razdelila Francoz Albert Fert in Nemec Peter Grünberg. Nagrado sta prejela za odkritje velike magnetne upornosti, kar je pripomoglo k revoluciji v tehniki pridobivanja in branja podatkov s trdega diska.

Teden razkrivanja letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začel v ponedeljek z razglasitvijo nagrajencev za medicino, jutri sledi razglasitev nagrajenca za kemijo, v četrtek in petek pa bosta razglašeni najbolj prestižni nagradi – za književnost in mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.