Slovenija
48 ogledov

Noben kandidat nima zadostne podpore

Varuh človekovih pravic Dejan Mijović
Noben od predlaganih kandidatov za varuha človekovih pravic za zdaj ne uživa zadostne, dvotretjinske podpore.

Predstavniki parlamentarnih strank so pri predsedniku republike Borutu Pahorju opravili ločene posvete o kandidatih za varuha človekovih pravic in kandidatih za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Sodeč po izjavah, noben od predlaganih kandidatov za varuha za zdaj ne uživa zadostne, dvotretjinske podpore.

O imenih molčali

Tokrat je Pahor opravil pogovore s predstavniki vseh sedmih parlamentarnih poslanskih skupin, v petek pa je predviden še pogovor s predstavnikoma obeh manjšin.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki se je prvi udeležil posveta, v izjavi za medije ni želel povedati, katera imena je predlagal Pahorju. Je pa, kot je povedal, Pahorju povedal, katero ime bi bilo zanje "zagotovo sprejemljivo in to ni bilo eno".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je Pahorju povedal, katerega kandidata je stranka pripravljena podpreti, a medijem imena kandidata v izjavi za medije ni želel razkriti. Po Tankovih besedah gre sicer za neformalno podporo, saj bo stranka svoje uradno stališče o tem oblikovala na torkovem sestanku poslanske skupine.

SD nima favorita, Nsi ima enega

V SD po besedah vodje poslancev SD Janka Vebra izrazitega favorita med prijavljenimi kandidati nimajo, prav tako se ne želijo opredeljevati o tem, kateri od kandidatov je zanje bolj sprejemljiv. Dokončno stališče bodo v SD oblikovali, ko bo predsednik predstavil svoj predlog. Veber sicer pričakuje, da jih bo Pahor vnovič kontaktiral po srečanju z vsemi poslanskimi skupinami.

Državljanska lista na pogovorih pri predsedniku republike izrecno ni podprla nobenega od kandidatov. Po besedah namestnice vodje strankine poslanske skupine Katarine Hočevar v DL zaupajo predsedniku, da bo predlagal dobrega kandidata, ki bo istočasno užival tako zaupanje političnih strank kot javnosti.

Enako so storili v DeSUS. Po besedah vodje strankine poslanske skupine Franca Jurše se je namreč stranka odločila, da ne bo izrecno podprla nobenega od predlaganih kandidatov.

Od predlaganih kandidatov bi jih SLS lahko podprla kar nekaj, je v izjavi za medije po posvetu dejal vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. Imen ni želel razkriti. Povedal je tudi, da soglasja o kandidatu, ki bi dobil zadostno podporo, med strankami še ni.

Namestnica vodje poslanske skupine NSi Iva Dimic je povedala, da imajo v NSi s seznama kandidatov za varuha človekovih pravic "eno ime", a ga ni želela razkriti, ker še ni znano, kako se bo postopek odvijal.

Najbolje kaže Kristijanu

Bolj kot pri kandidatu za varuha pa so si stranke očitno enotne pri kandidatu za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča RS. Kot izhaja iz izjav, stranke med štirimi kandidati za to mesto z zadostno večino podpirajo zdajšnjega vrhovnega revizorja na računskem sodišču Jorga Kristijana Petroviča. Slednjemu so po posvetu pri predsedniku republike izrecno podporo izrekli v DL, SLS in NSi. Da omenjeni kandidat uživa večinsko podporo strank, je Prevcu, kot je povedal, na pogovoru pojasnil tudi Pahor. Za prvega namestnika predsednika računskega sodišča se sicer potegujejo še direktor davčnega urada Maribor Marjan Špilar, Miranda Groff Ferjančič z ministrstva za finance in Gregor Korošec.

Komentarjev 3
  • privat 08:41 04.januar 2013.

    ja žalostno je da mora podpreti vse kaj dela vlada!! Tudi željo v zasužnjevanju lastnega naroda!!

  • dragec 09:34 03.januar 2013.

    Delno se strinjam. Je pa lepa, preveč nezahtevna služba v kateri bi bilo zaželjeno, da varuh podpira delo naše"legitimno izvoljene vlade in predsednika vlade???!!!"

  • privat 09:21 03.januar 2013.

    varuh ,ki ni varuh..kaka lepa zaposlitev!! Brez obveznosti in pritiskov! Raje razpustimo to organizacijo in pokažimo svetu ,da smo le suženska državica brez zrna človečnosti! Pokažimo realna tla in ne lažimo!!